x2 + 3x – 6 = 0.
Se poate va rog ?
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Cred ca nu ai postat tot. Iti lipseste o ecuatie.
Ai 2 posibilitati!
1. Descompunere:
In ce consta acest lucru?
Trebuie sa il gasesti pe x in functie de suma si produs.
Trebuie sa scrii 2 numere ce adunate fac 3, iar inmultite -6. In acest caz, numerele vor fi ciudate, asa ca vom recurge la posibilitatea a 2-a.
(!) Un exemplu bun pentru metoda 1 este: x2 + 3x + 2 = 0. Aici, solutiile sunt 2 si 1, caci 2+1 = 3, iar 2*1 = 2.
2. Delta:
Formula: Δ = b2-4ac
In cazul nostru:
a=1 (Deoarece cand spunem x2 avem 1 x);
b=3 (Deoarece cand spune 3x avem 3 de x);
c = -6 (Dupa cum vezi, la final este -6);
Inlocuiesti in formula si vezi ca iti va da 32-4*a*(-6), adica 33.
Dupa ce aflii delta, mai ai un pas:
# Daca Δ > 0, atunci:
X1 = (-b – radical din Δ)/2a
X2 = (-b + radical din Δ)/2a
# Daca Δ = 0, atunci:
X1 = X2 = (-b)/2a
# Daca Δ < 0, atunci:
X1 = X2 = Multimea vida {Ø}
In cazul tau, se aplica prima varianta (Δ > 0), deci:
X1 = (-3 – radical din 33)/2
X2 = (-3 + radical din 33)/2
Sper ca te-am ajutat!