Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce este forța: tipuri și definiții

Ce este forța: tipuri și definiții
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În fizică, forţa este o acţiune desfăşurată asupra unui obiect. O forţă poate face un obiect să accelereze, să încetinească, să rămână în acelaşi loc sau să îşi schimbe forma.

Unitatea de măsură pentru forţă este Newton sau “N”. Un newton este forţa necesară pentru a accelera un obiect cu masa de un gram cu un centimetru pe secundă.

Forţa poate fi determinată  atunci când cunoşti masa şi acceleraţia unui obiect. Ecuaţia este dată de a două lege a mişcării a lui Newton. F = m x a ( unde f este forţa, m este masa şi a este acceleraţia).

Uneori asupra unui obiect pot acţiona mai multe forţe şi obiectul poate rămâne pe loc. În acest caz vorbim de forţe în echilibru, unde suma forţelor este zero.

Tipuri de forţe

Forţa de frecare este forţa provocată de un obiect care se freacă de un altul.

Forţa gravitaţională este provocată de un corp mare, aşa cum este Pământul.

Forţa nucleară este forţa care ţine atomii şi particulele lor împreună.

Tensiunea este forţa de tracţiune exercitată de un cablu, şnur, lanţ sau alt obiect asemănător.

Forţa elastică este exercitată de un obiect care încercă să revină la mărimea lui naturală.

Articole interesante

1 comentariu

  1. Forta fizica este calea si efectul transferarii miscarii de la un sistem la altul. Deoarece forta apare la interactiunea dintre doua sisteme cu miscari diferite, se poate spune, in sens filozofic, ca forta este deosebirea de miscare dintre sisteme, ca directie intensitate sau sens. Forta este data intotdeauna de produsul intre o suprafata si presiunea care actioneaza pe acea suprafata. F=p*S. Suprafata S este element geometric, este metafizic si nu produce nici-un efect fizic real. Esenta fizica a fortei este presiunea p. Fizica actuala nu are o definitie fenomenologica asupra presiunii. Are doar o definitie circulara in relatie cu forta si suprafata. Se poate demonstra ca presiunea fizica este data de patratul aceleratiei p=a^2.

Lasa un comentariu