Comentați semnificatia primei strofe din poezia Creion (joc de vorbe goale) de Tudor Arghezi
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
„Vino joc de vorbe goale.
Sintem singuri. Ce sa-i spun?
Numai gura dumitale
Se aude subt un prun.”
În primul rând, Creion, de Tudor Arghezi este o specie literară a genului liric, deci, o specie în care autorul își exprimă în mod direct ideile, stările, sentimentele, trăirile, etc.
Voi începe cu primul vers din strofa pe care tu ai nevoie să o comentezi, și anume: „Vino joc de vorbe goale.”
„joc de vorbe goale” face referire la niște cuvinte profunde pe care eul liric dorește să le exprime, însă fără sens datorită modului în care acesta le grăiește, lucru evidențiat și în a al 2-lea vers: „Sintem singuri. Ce sa-i spun?”. De aici ne putem da seama de nesiguranța de care eul liric are parte, neștiind cum să procedeze într-o situație mai delicată.
Ultimele două versuri: „Numai gura dumitale”, respectiv „Se aude subt un prun.” sunt legate de aceeași idee, și anume că toată atenția eului liric este aruncată asupra unei persoane, în text fiind vorba despre iubirea sa față de cineva, iubire schițată cu un creion.