Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Iepuraşul de Paşte

Iepuraşul de Paşte
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Dacă de Crăciun cadourile ne sunt aduse de Moşul cel darnic, tradiţia spune că cel ce vine încărcat cu daruri de Paşte este iepuraşul. Cum s-a ajuns la acest obicei?

Sunt mai multe legende. Cea mai cunoscută se referă la zeiţa Eastre, zeiţa Lunii, dar şi a fertilităţii.

Se spune că această zeiţă iubea nespus de mult toate vietăţile pămăntului. Într-o zi, ea a găsit o pasăre rănită, gata să moară. Tare s-a mai întristat zeiţa. Dacă ar fi avut puteri tămăduitoare, ar fi vindecat-o pe loc. A îngrijit această pasăre cum s-a priceput ea mai bine. În fiecare zi îi spăla rănile şi îi dădea să mănânce din mâncarea zeilor. Şi, minune, după un timp, pasărea a început să prindă puteri. Zeiţa s-a bucurat nespus.

După alte câteva zile pasărea era complet refăcută. Atunci zeiţa a luat-o şi a aruncat-o spre cer. Dar pasărea a căzut la picioarele zeiţei, pentru că nu mai putea să zboare. Fusese salvată, dar o aşteptau alte primejdii: animalele înfometate ale pădurii.

Zeiţa a înteles acest lucru şi a transformat pasărea în iepuroaică. Nu mai putea zbura, în schimb se putea salva alergând foarte repede.

Citește și:   Lucruri amuzante despre măsurători

Iepuroaica şi-a păstrat însă obiceiul de a face ouă, pe care i le dăruia zeiţei drept mulţumire că i-a salvat viaţa. Deci, iepuraşul este cel ce aduce cadouri copiilor cuminţi şi care fac fapte bune.

Legenda este de origine păgână, iar tradiţia iepuraşului care aduce ouă şi cadouri a apărut mai întâi în Germania, în jurul anului 1500. Această tradiţie s-a răspândit repede şi în celelalte ţări europene ( mai ales în Franţa, Belgia, Olanda ), dar a trecut şi oceanul, ajungând până în America.

Desi nu este un animal prea impresionant, fricosul iepuraş este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi. Iată că în îndepărtata Chină, legendele spun că iepurele este o creatura venită de pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului,care reprezintă esenta vietii.

Şi la budişti între iepure şi Lună există o legătură. Legenda spune că, neavînd ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine insuşi în focul sacru şi, ca rasplată pentru curajul său, a fost asezat pe Lună.

În America, la triburile vechi, exista o legendă în care se povesteşte cum a adus iepurele focul şi l-a dăruit oamenilor. In zilele noastre iepuraşul ascunde ouăle roşii, iar copii trebuie să le găsească. Este o adevărată întrecere, cine găseşte mai multe ouă.

Citește și:   Lucruri uluitoare despre epoca de piatră

În multe alte ţări iepurele este simbolul fertilităţii, al înnoirii şi al bogăţiei.

Articole interesante

1 comentariu

  1. mie imi place foarte mult sa caut curiozitati despre iepuras si despre primavara

Lasa un comentariu