Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Indicatie:![Rendered by QuickLaTeX.com (\omega - 1)(\omega ^{2} + \omega + 1)=\omega ^{3} - 1\Rightarrow \omega ^{3}=1](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-d7740ed64bcabea2ff6fc24486a6158a_l3.png)
Buna ziua
In complex aceasta inseamna :
![Rendered by QuickLaTeX.com \omega^1=cos120^0+isin120^0\ apoi\\ \omega^2=cos240^0+isin240^0\\ \omega^3=cos360^0+isin360^0\\ \omega^4=cos120^0+isin120^0\\ \omega^5=cos240^0+isin240^0\\ \omega^6=cos360^0+isin360^0\\ \omega^7=cos120^0+isin120^0\\ \omega^8=cos240^0+isin240^0\\ \omega^9=cos360^0+isin360^0\\ \dots\dots\dots\dots\dots\dots\\ \omega^1+\omega^2+\omega^3=cos120^0+cos240^0+cos360^0+isin120^0+isin240^0+isin360^0\\ =-cos60^0-cos60^0+1+isin60^0-isin60^0=-2cos60^0+1=1-2\dfrac{1}{2}=0\\ \omega^2+\omega^4+\omega^6=cos120^0+cos240^0+cos360^0+isin120^0+isin240^0+isin360^0=0\\ \omega^3+\omega^6+\omega^9=cos360^0+isin360^0+cos720^0+isin720^0+cos1080^0+isin1080^0=1+1+1=3](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-f3bfed00931e16ddc1c100da498d6709_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com \begin{pmatrix}\0&0&2013\\ 0&0&0\\ \end{pmatrix}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-930ffe5d75a508c3b27947077655807d_l3.png)
Am o idee:
Rezolvand ecuatia
Deci in final facand suma matricelor obtinem:
Am mers cu grade pentru a fi mai usor de urmarit.
Suma oricaror trei puteri consecutive ale lui
este nula pentru ca
.
.
Cum 2013 este multiplu de 3, rezulta ca
Apoi, tinand seama de indicatia din postul anterior obtinem imediat ca
,
singura suma mai interesanta parand a fi
.
Dar
, deci
are aceeasi proprietate ca si
, asadar
.
Cred ca e o metoda mai usoara decat cea cu sinus si cosinus. As prefera sa o utilizez pe aceasta, cu toate ca am stat putin pe ganduri cum ai rezolvat
. Multumesc amandurora pentru ajutorul acordat.