limita (x–>0;x<0) (arcsin (e^x) -pi/2 )/x ;
Am incercat sa o fac dar nu pot sa o duc pana la capat; arcsin e^x-pi/2 l-am scris ca -acrcos e^x ; si am incercat sa fac substitutia t=arccos e^x de unde x=ln(cos t)
Limita devine – lim(t–>0;t>0) t/ln(cos t) si nu reusesc sa ii fac nimic,poate am plecat eu pe un drum gresit..
grapefruitmaestru (V)
Imi place ideea dumneavoastra cu substitutia si va multumesc!
Desi nu cred ca ati studiat inca, ati putea incerca cu :
.
Vo tine seama ca arc sine^x este un unghi.Fie arcsine^x=α si deci sinα=e^xSa aplicam expresiei E=α-(pi)/2functia sin si von avea ;sin{α-(pi)/2}=-cosα=-(√(1-(sinα)^2)=-√(1-e^2x) . Se vede ca lim(x->0x<0)(-√(1-e^2x))=lim(x->0 , x<0)(-√(1-(1+2x)))->(-√(-2x)). Pentru ca am aplicat functia sin , acum revenim deci E=lim(x->0 , x<0)(-arc sin√(-2x)).
Limita ceruta este lim(x->0 , x<0){-(arcsin√(-2x))/x}=lim(x->0 , x<0){
(arcsin√(-2x))√(-x).lim(x->0 , x<0)(-1/√(-x))->-infinit
Cum scapi de un logaritm al cărui argument tinde la 1 şi care este angrenat într-o nedeterminare 0/0? Simplu: pui argumentul
![formula matematica \frac{-t}{ln(\cos t)}=\frac{\cos t-1}{ln[1+(\cos t-1)]}\cdot \frac{t^2}{1-\cos t}\cdot\frac{1}{t}\to 1\cdot 2\cdot \frac{1}{+0}=+\infty.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-e11b2c7c0445fca53b23ddcc12df29d4_l3.png)
sub forma 1+u şi foloseşti aşa numitele limite remarcabile, adică acele limite care merită efortul să le ţii minte, ca să le ai la
tine în sala de examen.
Aici poţi folosi:
După ce vei învăţa derivate, regula lui L’Hopital face din limita dată un exerciţiu banal.
Cu bine,
ghioknt
Si domnul phanromr unde a gresit?el obtinand alt rezultat!
Late:in loc de -t el a scris t