Folosind metoda inductiei matematice sa se demonstreze
1)ptr orice n natural, n>0, (n^7 – n) e divizibl cu 42
2)ptr orice n natural, n>0, (n^13 – n) este divizil cu 13
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Chinezi asa ar rezolva problema:
–––––––––🙁 🙁 🙁
Din păcate…. astăzi am sa fiu chinez
Merci!!
Am inteles pana la faptul ca „k(k+3)+3 e evident divizibil cu 3”, aici ceva imi scapa, dar am luat intreg termenul k(k+1)(k^2 + k + 1), prin inductie se demonstreaza usor ca e divizibil si cu 3.
ah, si punctul b) se demonstreaza la fel de usor. si eu credeam ca trebuie sa fie ceva mai subtil decat simpla ridicare a binomului la puterea 13😮
Poate nu este 100% corect cum m-am exprimat fiindcă am sărit peste unele aspecte din demonstratie … dacă scriam toată demonstratia ar fi iesit mult mai lunga …
Sigur ca se poate si asa .. dar rezulta o demonstratie si mai lunga …. concluzia mea a iesit din ordinea numerelor k din e …. sigur!!! trebuia sa ma exprim mai bine….
Nu prea am înteles… dar sunt absolut sigur ca problema se rezolva fără a ridica expresia la puterea 13 altfel nu avea rost…. problema este ca nu îmi dau seama cum se poate face mai subtil cu inductie …. dacă se cerea sa demonstrez pur si simplu (cu orice metoda) … cred ca reuseam sa demonstrezi în 3 sau 4 rânduri …. chiar acum o săptămână am rezolvat pe forum o problema asemănătoare pentru o clasa gimnaziala însă era mult mai concreta… în loc de n erau valori.