Se considera functia f:R->R, f(x)=x^3+3x. Sa se calculeze lim x->-infinit f(x)/x^3. Rezolvare: lim x->-infinit f(x)/x^3=lim x->-infinit x^3+3x/x^3 =1 . De ce 1?
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
lim(x->infinit) din [(x^3+3.x)/x^3]=lim(x->infinit) din [(x^3.(1+(3/x^2)))/x^3]=lim(x->infinit) din [1+(3/x^2)]->(1+0)=1 .Atentie ; lim(x->infinit) din [3/x^2]->3/(infinit)->0. Intrebari?
Cind ai limite in care variabila tinde la infinit, in expresiile de tipul polinoamelor (binoame , trinoame , etc) , termenul in care variabila are puterea cea mai mare . se da factor comun. (ex ax^3+b.x+c=a.x^3.(1+b/(a.x^2)+c/(a.x^3)) , pentru x->infinit b/(a.x^2)=b/(infinit)=0 si la fel; c/(a.x^3)=c/infinit=0.
Daca ai ;lim(x->infinit) din [(x^3+3.x)/x^3]=lim(x->infinit) din [x^3.(1+3/x^2)/x^3] , in raportul format , x^3 , de la numarator ,se simplifica cu x^3 de la numitor si ramane ;
lim(x->infinit) din [(1+3/x^2)]=(1+3/infinit)/1=(1+0)/1=1. CE nu mai ai clar?