Daca stie cineva cum pot calcula rangul la matrice.Primul subpunct l-am facut.Al doilea nu stiu sa-l fac:|:|
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Ca sa determini rangul unei matrice cu m linii si n coloane tb sa calculezi determinantul matricelor formate cu min(m,n)=p linii si p coloane. Daca toti determinantii sunt 0 te duci mai departe si calculezi toti determinantii cu p-1 linii si p-1 coloane pana ajungi la rangul 1 sau 0 sau gasesti determinant diferit de 0(caz in care te opresti si zici rangul matricei e x…unde x e nr de linii sau coloane a matricei cu determinant nenul). In exemplul tau matricea are 3 linii si 4 coloane. Deci iei toti determinantii de ordin 3. De exemplu : ptr a face primul determinant calculezi det(col1,col2,col3)… Daca-ti da 0 treci la det(col1,col2,col4) … det(col1,col3,col4) si in final det(col2,col3,col4).
Da am inteles.dar sunt multi minor de ordin 3 de calculat.As avea o rugaminte,banuiesc ca se face cu adunarea/scadearea liniilor si coloanelor in determinant.Si cred ca ar trebui sa dea o linie sau o coloana 0.😀 😀
Ai 2 posibilitati ;
1]. Fie calculezi 4 determinanti de ord. 3 (cu metoda lui Sarus) (si-i vei gasi egali cu zero) si inca cativa de ord 2 si vei gasi un determinant de ord 2 diferit de zero.In acest caz rangul matricii analizate va fi egal cu 2 (rangul matricii va fi egal cu ordinul determinantului , cel mai mare,a carui valoare este diferita de zero).
2]. Folosind metoda : Capeli care foloseste proprietatile determinantilor, privind adunarea sau scaderea liniilor/ coloanelor. Ex.
…1…1…1,,,1
…0…1..-1…3
…6…4…8…0 , prima coloana o scadem di celelalte;
…1,,,0,,,0,,,0
…0…1..-1…3
…6..-2…2..-6 , inmultim linia 2-a cu 2 si o adunam la linia 3-a;
…1…0…0…0
…0…1..-1…3
…6…0…0…0 , scadem linia1 multiplicata cu 6 din linia 3-a , apoi adunam coloana 2-a la a 3-a si inmultim coloana 2-a cu 3 si apoi o scadem din a 3-a;
…1,,,0…0…0
…0…1…0…0
…0…0…0…0. Gata. Numarul cifrelor de 1 este rangul matricii, deci matricea are rangul 2.
Foarte interesanta aceasta metoda,am inteles-o.foarte tare:D:D:D.Va multumesc.
M-am uitat un pic in teorie si cred ca ar fi suficient sa calculez decat un det de ordin 3.pentru ca tot ce as face, ar fi sa comut coloanele intre ele.Si daca un det da 0,atunci toti dau 0.Sa-mi spui daca am inteles gresit:|:|:|:|.
De fapt cred ca 2,m-am gandit mai bine.
Avem C1,C2,C3,C4.
Facem C1,C2,C3 si C1,C3,C4.si restul de combinatii ar cuprinde C1,C2,C3,C4.E bine asa nu???