Am si eu o mica problema in cea ce priveste recapitularea exercitiilor de anul trecut . Am un exercitiu problema
f derivat(x)<sau= cu (e^4x)-1
Am uitat sa spun ca f(x)= (x+1)^2 + (x-1)^2 si nu am facut cu acea inegalitate , asa imi apare in cerinta exercitiului
si sa nu uit sa precizez ca am calculat deja f derivat de x = 4x
Cine este f(x) si ce ai de facut cu aceasta inegalitate?
Dupa ce ai facut derivata lui ,sa consideram functia si facand graficul functiei g(x) se vede ca g(x) este negativa si cel mult egala cu zero indiferent de x real si deci inegalitatea din enuntul problemei este adevarata pentru orice x real egalitatea avand loc pentru x=0.De fapt derivata a doua a functiei g(x) ne arata ca functia g(x) este convexa adica negativa si ia valoarea zero doar pentru x=0.
de unde ai functia g(x)=4x – (e^4x)+1?
exercitiul era 4x<sau= (e^4x)-1
ai mutat cumva 4x-ul dincolo cu semn schimbat si ai considerat ca functia fiind egala ?
Vezi ca am completat mesajul meu pentru ca sa fie mai clar…….De fapt inegalitatea din problema se poate scrie g(x)=[f(x)]’-[e^(4x)]+1=4x – (e^4x)+1< sau =0 si deoarece trebuie sa gasim valorile lui x atunci analizam graficul functiei sau direct analizam semnul derivatei a doua a lui g(x) adica semnul lui [g(x)]” si se vede ca [g(x)]”<0 si deci functia g(x) este negativa avand cel mult radacina x=0.In concluzie rezulta ca inegalitatea din problema este adevarata pentru orice x real.
Rezulta ca avem de demonstrat ca .Este evident ca pentru orice b real si notand b=4x rezulta sau altfel scris egalitatea avand loc atunci cand x=0.