Trebuie sa il aflu pe x.
Fiind suma de functii strict crescatoare => f bij, parca. Trebuie sa ii dau valori lui x?
Nu-mi mai amintesc cum se procedam.
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Daca atunci este strict crescatoare fiind o suma de functii strict crescatoare (functia identica, functia exponentiala cu baza supraunitara, functia logaritm cu baza supraunitara). Asadar ea este INJECTIVA (NU BIJECTIVA!), ceea ce implica faptul ca ecuatia are CEL MULT solutie. Observam ca verifica si deci aceasta este unica solutie a ecuatie.
Multumesc foarte mult. Nu am inteles cand ne-a explicat doamna profesoara. Multumesc inca o data
Cu multa placere! Eu nu prea am dat explicatii acolo, dar daca doresti sa stii de ce „f injectiva implica are cel mult o solutie”, te rog sa citesti aici: .
Aceea este definitia unei functii injective. Sa presupunem ca avem o functie injectiva si ca exista astfel incat ecuatia , unde este o constanta (numar) oarecare, are solutiile x si y. Atunci rezulta , adica exista astfel incat , contradictie cu definitia injectivitatii.
Prin metode elementare nu putem determina efectiv solutia unica a ecuatiei/nu ne putem baza decat pe observarea ei. Interesant ar fi de gasit metode neelementare (matematic vorbind fara restrictii legate de o anume clasa/an de studiu) de determinare a solutiei…
@domnul Bogdan Stanoiu: Ar fi intr-adevar frumos sa fie si o metoda elementara. Am vazut ca mai ales pe clasa a X-a se practica observarea solutiei🙂 . Nu pot spune ca nu este interesanta aceasta metoda deoarece demonstrarea unicitatii ei nu este intotdeauna o treaba usoara..