Sa se determine functia de gradul al doilea al carei grafic este tangent la axa Ox in punctul (1,0) si trece prin punctul (0,2).
Mentionez ca am notat f(x)=ax^2 + bx + c, am calculat f(1)=0 si f(0)=2, de unde mi-a reiesit c=2 si a+b=-2. Cum continui?
Am gresit eu la scrierea datelor.
Graficul functiei de gradul II este tangent axei OX daca si numai daca delta este egal cu 0.
b^2-4ac=0=>b^2=4ac. (1)
a+b=0 (2)
c=2.
Il afli pe a in functie de b si inlocuiesti pe c.
a=(b^2)/8
Intri in relatia (2) si inlocuiesti pe a: b+(b^2)/8=0. Amplifici, inmultesti cu numitorul comun si iti va iesi o ecuatie de gradul II in b: b^2+8b=0.
Delta este egal cu 64 (pentru ca c=0).
Pentru b iti va iesi 2 valori: -8 si 0. Acum se pune problema care valoare convine. Daca analizezi definitia functiei de gradul II, nu spune ca b trebuie sa fie diferit de 0 dar spune ca a diferit de 0. Iar relatia (2) confirma ca doar prima valoare a lui b convine pentru ca daca am fi luat-o pe a 2-a, a-ul va iesi 0 ceea ce nu este posibil.
Prin inlocuire in relatia (2), a=8, deci functia este: f(x)=8x^2-8x+2.
multumesc mult de lamurire. dar daca… presupunand ca graficul e tangent la Oy, cum se rezolva?😀
Pai nu cred ca are cum sa fie tangent la OY. Tangent inseamna sa atinga axa intr-un singur punct. Iar in cazul de fata, el intersecteaza axa intr-un singur punct…ar putea fi o idee…Oricum, daca era tangent (intersecta, mai bine zis) la OY trebuia sa-ti dea un punct de forma A(0, y) de unde il scoteai imediat pe c. Asta este singurul avantaj atunci cand cunosti intersectia cu OY.
ok. merci frumos😀