lim (3^x – x^3)/(x-3)
x->3
imi puteti spune va rog cat este limita aceasta?
dar fara l’hopital,vrea sa fie rezolvata cu criteriul majorarii,raportului sau 1 la infinit
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
E(x)=(3^x – x^3)/(x-3)
Facem substitutia x-3=y ↔ x=y+3
Folosim 3^y=e^z ↔ y*ln3=z rezulta 3^y=e^( y*ln3)
E(y)=((3^(y+3))-(y+3)^3)/y=((3^3)*( (3^y)-(y+3)^3)/y= ((3^3)*( e^(y*ln3))-((y+3)^3)/y=(3^3)* ( (e^(y*ln3))-1+1)-((y+3)^3)/y=((3^3)*ln3*( (e^(y*ln3))-1)/yln3)-((((y+3)^3)-3^3)/y)
lim E(x)=lim E(y)
x→3 y→0
Folosim formula lim ((e^x)-1)/x =1 pentru x→0 , rezulta
lim E(y)= (3^3)*ln3*1-lim (y+3-3)[(y+3)^2+3*(y+3)+3^2]/y = (3^3)*ln3 – lim((y+3)^2 + 3*(y+3) + 3^2) = (3^3)*ln3-(3^2+3*3+3^2)= (3^3)*(ln3-1)
Mai verifica calculele.