Cum rezolv acest exercitiu?Si ce teoreme aplic?
1.Pe planul triunghiului ABC se ridica perpendiculara AM=18 cm.Stiind ca AB=AC=30 cm si BC=36 cm,aflati distantele MB si MD , unde D este mijlocul lui (BC).
Cum fac desenul?
Sa explicati mai detaliat va rog.Multumesc
Deci ai un triunghi isoscel ABC cu AD-mediana; mediatoare; inaltime bisectoare.
La primul punct e simplu. Distanta de la M la B e MB si o calculezi cu TP din triunghiul….
Pentru MD se aplica teorema celor 3 perpendiculare.
AM_|_(ABC)
AD_|_BC
AD;BC
in (ABC) rezulta din cele 3 cu T3_|_ ca MD_|_BC si o calculezi cu TP din triunghiul sti tu care😉
Ce inseamna TP?Ce inseamna T3?Multumesc
TP inseamna Teorema lui Pitagora si T3P inseamna Teorema celor trei perpendiculare, dar aceasta nu cred ca ai facut-o inca.
Ca sa eviti aceasta teorema procedezi astfel:
Afli MB cu TP in triunghiul MAB dr in A.
Afli MC cu TP in triunghiul MAC dr in A.
MB=MC, deci triunghiul MBC este isoscel.
D mijlocul lui BC => MD mediana, dar triunghiul este isoscel => MD este si inaltime in triungiul MBC=> triunghiul MDB dr in D.
BD=BC/2
MD il afli cu TP in triunghiul MDB, dr in D.
In primul rand TP si e ceva banal. In clasa a 8-a eu cred ca este normal sa sti aceasta abreviere pentru ca se foloseste la clasa. Nu vreau sa trag concluzii in privinta acestui lucru.
Nu m-am gandit la faptul ca nu ai facut teorema celor 3 dar cand o sa o faci o sa fie mult mai usor pentru ca eviti niste calcule.
Am intrebat ce inseamna TP pentru ca eu fac matematica in limba germana si nu stiam cum e prescurtarea la teorema lui pitagora.
o piramida are inaltimea radical din 2 m.
La ce distanta de varf trebuie facuta o sectiune paralela cu baza
incat ariile laterale ale celor doua corpuri ce se obtin sa fie egale?
❗
Trebuie sa precizezi felul piramidei …
Nu cred ca raportul ariilor laterale din enunt depinde de natura piramidei ci doar de raporul de asemanare obtinut in urma sectiunii.
Intra-adevar daca raportul de asemanare este k rezulta ca aria laterala a piramidei ramase este (k^2)*aria laterala a piramidei initiale iar aria laterala a trunchiului de piramida este egala cu
((1-(k^2))*aria piramidei initiale.
Deci pentru ca aria laterala a piramidei mici sa fie egala cu aria laterala a trunchiului de piramida (raportul ariilor sa fie egal cu 1) este necesar sa avem relatia k^2=1-(k^2) de unde rezulta k=1/sqrt(2). Deci sitanta fata de varful piramidei trebui sa fie egala cu h/(sqrt(2))=1
De fapt problema se poate generaliza luand in loc de piramida orice „con” generat de orice multime care are arie dintr-un plan si de un punct exterior planului