Analizați „proiecția pe sfera cerească”.
Multumesc anticipat
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Proiecția pe sfera cerească este o metodă folosită pentru a reprezenta harta cerului pe o sferă. Aceasta este utilizată în astronomie, cartografie și topografie pentru a reprezenta stelele, planetele și alte obiecte din cerul nocturn.
Există mai multe tipuri de proiecții pe sfera cerească, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje. Unele dintre cele mai comune sunt proiecția lui Mercator, proiecția lui Peters și proiecția lui Mollweide.
Proiecția lui Mercator este o proiecție cylindricală care presupune că sfera cerească este înfășurată în jurul unui cilindru. Aceasta este folosită adesea în navigarea maritimă pentru că permite trasarea de rute directe între două puncte. Dezavantajul acestei proiecții este că distorsiunează marile dimensiuni ale părților polare ale sferei cerești.
Proiecția lui Peters este o proiecție azimuthală care presupune că sfera cerească este proiectată pe un plan tangent la ea. Aceasta este folosită adesea în cartografie pentru că permite reprezentarea dimensiunilor relative ale diferitelor regiuni ale sferei cerești. Dezavantajul acestei proiecții este că distorsiunează forma regiunilor aflate la distanțe mari de centru.
Proiecția lui Mollweide este o proiecție azimuthală care presupune că sfera cerească este proiectată pe un elipsoid. Aceasta este folosită adesea în cartografie pentru că permite reprezentarea dimensiunilor relative ale diferitelor regiuni ale sferei cerești și pentru că distorsiunează mai puțin decât proiecția lui Peters. Dezavantajul acestei proiecții este că distorsiunează forma regiunilor aflate la distanțe mari de centru.