Buna ziua! Tema de evaluare : Comenteaza in minimum 50 de cuvinte versurile date, evidentiind ca textul poetic apartine simbolismului: ,, Primavara…/ O picatura parfumata cu vibrari de violet,/ In vitrine , versuri de un nou poet,/ In oras, suspina un vals de fanfara. –-O lunga primavara de visuri si pareri…. –-O lunga desteptare zvoneste imprejur,/ E clar si numai soare,/ La geamul unei fabrici o pala lucratoare,/ Arunca o privire la zarea de azur. ––O noua primavara pe vechile dureri… –-Apar din nou taranii pe haul din campie,/ In infinit pamantul se simte tresaltand,/ Vor fi acum de toate cum este orisicand,/ Dar iar ramane totul o lunga teorie,/ O, cand va fi un cantec, de alte primaveri.” George Bacovia– Nervi de primavara
„Nervi de primăvară” este o poezie care aparține simbolismului mai ales prin motivele specifice (cel al primăverii, fanfarei, culorii violet). Aceasta transmite o încărcătură afectivă datorată schimbărilor din natură. Titlul este o construcție simbolică ce ilustrează o imagine (a primăverii) asociată cu o stare de angoasă (,,nervi”).
Predominante sunt elementele simbolice specifice cum ar fi ,,violet” care exprimă trecerea de la albul iernii spre verdele care abia apare din ,,hăul de câmpie” și ,,zarea de azur” ce semnifică albastrul infinit al cerului, limpede fără norii adânci și grei.
Versul „O pictură parfumată” reprezintă natura care se trezește la viață. ,,Vals de fanfară” reprezintă zgomotul trezirii la viață. Acum viața ,,e clar și numai soare”, melancoliile dispar, iar voioșia naturii încântă ochii ,,o pală lucrătoare/Aruncă o privire în zarea de azur”. Rămân în urmă ,,vechile dureri”, fiecare anotimp aducând schimbările sale în viața oamenilor și în cadrul naturii. S-ar putea pune întrebarea: care primăvară va fi cea mai frumoasă din viață unui om? Rămâne în amintire speranța unei alte primăveri la fel de încântătoare: ,,O, când va fi un cântec de alte primăveri?!…” Poetul speră la o nouă primăvară și în anii următori.
Punctele de suspensie sunt de asemenea, un element al simbolismului ce intensifică starea sufletească a poetului
* Ți-am scris mai mult pentru a te inspira. Atunci când se comentează o poezie s-ar putea ca fiecare să interpreteze diferit. Extragi ceea ce îți place mai mult.*