Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Povestea iepurasului curajos

Povestea iepurasului curajos
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

La marginea campului, in apropierea gradinilor de legume, isi facuse adapost o iepuroaica cenusie, care adusese pe lume unsprezece iepurasi, toti frumosi, pufosi si…gustosi cum ar spune cumatra vulpe. Mama iepuroaica era foarte grijulie si-si invata odraslele in fiecare zi cate un siretlic pe care acestia sa-l poata folosi in caz de primejdie.Iepurasii erau ascultatori, rodeau tot ce gaseau, se jucau, faceau intreceri la alergare, ba chiar si tumbe stiau sa faca.

Dar cum se intampla in orice familie, unul dintre frati ii dadea mai mult de furca mamei iepuroaice. Acesta era foarte curios din fire si punea sute de intrebari: de ce sunt copacii verzi, de ce morcovul este dulce, de ce dimineata iarba este uda, de ce … de ce… de ce… Biata mama, incerca sa gaseasca raspunsurile potrivite, ca sa nu-si dezamageasca fiul, chiar daca uneori era obosita si cu gandul la alte griji. Mai tarziu iepurasul capata un obicei si mai ciudat: ii placea foarte mult sa citeasca. Cum se lumina de ziua deschidea o carte si pana seara o si termina, iar daca nu apuca sa o termine, citea la razele lunii. Afla astfel tot felul de lucruri interesante despre animalele padurii, despre oameni, despre iarna…

Intr-o zi iepurasul gasi o carte despre… iepurasi si nu mica ii fu mirarea sa afle ca toata lumea spune despre ei ca sunt fricosi, ca se sperie si de umbra lor, ca tremura tot timpul de frica. Tare se mai supara iepurasul! Cum adica? Leul era „regele animalelor”, vulpea era „vicleana”, lupul era „cel rau”, ursul era „cel puternic”, iar el era „fricosul”?

Citește și:   Umbra ursului, după Eudochia Pavel

Din ziua aceea un gand nu-l mai parasi: va trebui sa faca ceva sa scape intreg neamul de aceasta rusine. Si va incepe cu numele sau. Nu va accepta sa se numeasca nici Codita-Scurta, nici Blanita-Cenusie, nici Urechi-Lungi, nici Pufosul… se va numi… „Nu Mi-e Teama De Nimic”. Si ca sa nu-si uite numele, il repeta tot timpul cu voce tare, astfel ca animalele padurii aflara repede despre el. Un iepuras curajos? Asta e o veste care merita sa o spui mai departe! Asa ca, ori de cate ori „Nu Mi-e Teama De Nimic” trecea pe cararea spre izvor capete curioase se iveau din tufisuri, dintre ramurile copacilor, din iarba inalta. Iepurasul nu stia ca ajunsese o celebritate, el nu dorea decat sa apere cu orice pret onoarea neamului sau.

Si iata ca intr-o zi in luminisul din mijlocul padurii, cu ochii sclipitori si adulmecand urmele, isi facu aparitia chiar lupul cel rau. Prima il zari o ciocanitoare, care se gandi ca ar fi bine sa-i dea de veste iepurasului si incepu sa-l strige cat o tinea gura:

– „Nu Mi-e Teama De Nimic”! „Nu Mi-e Teama De Nimic”!

Citește și:   Puiul de caprioara, de Virgil Carianopol

Cotofana se gandi sa-i sara in ajutor si incepu si ea sa strige. La fel si veverita, si cioara, si brotacul, si ariciul, chiar si sarpele sasaia pe limba lui. Toate strigau cat puteau de tare numele iepurasului. Acesta auzise harmalaia si venea in salturi mari sa vada ce s-a intamplat. Lupului, speriat de atata galagie, i se paru ca vede venind spre el o aratare infricosatoare, cu doua coarne uriase, care striga cu glas tunator ca „Nu-i e Teama De Nimic”. Asa ca nu statu prea mult pe ganduri si o rupse la fuga. Iepurasul ar fi vrut sa-l urmareasca, dar… inima ii batea asa de tare…

Se opri in luminis in aplauzele locuitorilor padurii. Si pentru ca era un iepuras citit, le multumi sincer acestora pentru ajutor.

Nu stim daca iepurasul a mai infruntat vreodata lupul, dar stim foarte sigur ca de atunci „Nu Mi-e Teama De Nimic” si-a facut foarte multi prieteni pe care i-a ajutat mai ales cu sfaturi, dupa puterea mintii sale.

Articole interesante

11 comentarii

  1. mda…trebuie citita printre randuri.Dragutza.
  2. buna gaselnita cu vocile care-au speriat lupul si frumos zugravit iepurasul!
  3. e simpatica intrun fel,eu ma bukur k e scurta..asta si cautamdar foarte urata nu e in nici un caz,cum a zis bianka

Lasa un comentariu