Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Legenda Crivatului ( Legendele romanilor )

Legenda Crivatului ( Legendele romanilor )
Crivăţul ieşi odată la plimbare; dar era nebunatic, Doamne fereşte! Pe unde trecea făcea o mulţime de neorînduieli.Întâi intră într-o grădiniţă, şi cum intră, se apucă să scuture toţi trandafirii cei frumoşi, să ofilească florile, să frângă crinii cu dulce miros. Rostogoli pe jos merele, prunele şi rupse în dreapta şi în stânga crengile pomilor încărcaţi cu frunze şi fructe.La câmp făcu şi mai multe rele. Ici culcă la pământ grâul şi-i zdrobi spicele, de-i risipi toate boabele, colo doborî clăile de fân şi le luă vârtej pe sus. Dar ce e şi mai groaznic, dezrădăcină din pădure câţiva copaci bătrâni şi-i răsturnă cu rădăcinile în sus. Apoi, dând peste o turmă de oi ce păştea în tihnă, le împrăştie în toate părţile şi le ameţi, învârtindu-le. În câteva ceasuri strică totul pe unde trecuse. Oamenii se jeluiră de toate relele pe care le-a făcut Crivăţul pe pământ numai într-o zi.
– E un vânt pustiitor, strigară unii.
– Dacă va sufla mereu, are să ne lase săraci şi flămânzi! Ne-a stricat tot!

Îndată Împăratul Vânturilor chemă Crivăţul de faţă şi-i ceru să răspundă dacă e adevărat zvonul ce se aude în lume despre năzdrăvăniile lui.
Crivăţul nu putu să zică ba, căci firea toată îl da de gol. Dar el se apără, zicând numai:
– Eu, vai de mine, n-am avut de gând să fac rău nimănui; am vrut numai să mă joc cu florile, holdele şi cu oile. Vina e a lor că nu ştiu de glumă!
– Aşa glumă întrece măsura, fătul meu! îi răspunse Împăratul Vânturilor. Să faci rău altuia, nici în glumă nu este iertat, căci, deşi glumă, nu este bună! Ca să te înveţi minte, eu nu ţi-oi mai da drumul vara. Numai iarna vei ieşi din închisoare. Atunci ai să te poţi juca cu gheţa şi cu zăpada, căci lor n-ai ce stricăciuni să le faci.

De atunci, Crivăţul nu mai suflă decât iarna, pe pământul înţepenit de ger, bătut de viscol şi înăbuşit sub troienele de zăpadă. După dânsul aleargă lupii urlând şi zboară corbii flămânzi.

Articole interesante

8 comentarii

  1. Nu este chiar așa palpitantă , dar este ok👌

  2. Voi nu aveți proverbe 🤬😡🤬😡🤬😡

Lasa un comentariu