Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Tradiții și obiceiuri de Crăciun
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare a iernii și de acest moment se leagă multe tradiții și obiceiuri care se păstrează de secole.  Atât copiii, cât și cei mari se bucură în zilele de sărbătoare de veselia pe care tocmai aceste datini o aduc în familie. În fiecare regiune a țării sunt obiceiuri specifice, spectaculoase și inedite, pe lângă tradițiile deja cunoscute pe care le urmăm cu toții, indiferent în ce zonă a țării locuim.

  • Sărbătorirea Crăciunului începe în dimineața zilei de 24 decembrie. Atunci începe Ajunul Crăciunului, când cete de colindători pornesc din casă în casă cu Moş Ajunul, Bună dimineaţa la Moş Ajun şi Neaţaluş. Ei strigă pe la ferestre „Bună dimineaţa la Moş Ajun, ne daţi ori nu de daţi”. În schimbul colindului primesc covrigi, nuci, fructe și bani.
  • Tot în Ajunul Crăciunului, gospodinele termină toate pregătirile pentru zilele de sărbătoare.
  • În Bucovina există o tradiție care încă se mai păstrează. Credință spune că nu este bine să ai lucruri împrumutate pe durata sărbătorilor de iarnă. De aceea, în preajma Crăciunului, se recuperează sau se restituie lucrurile împrumutate.
  • În ziua de Ajun, femeile ies în livadă cu mâinile pline de aluat şi ating fiecare pom spunând: „cum sunt mâinile mele pline cu aluat, aşa să fie pomii încărcaţi cu rod la anul”.
  • În Moldova, nu se dă nimic din casă în ziua de Ajun, nici gunoiul nu se aruncă din casă şi nu se da nimic cu împrumut.
  • Tot conform unei vechi credințe se spune că în ziua de Crăciun nu este bine să te cerți cu cei apropiați, că peste an te vei umple de bube.
  • Începând cu prima zi de Crăciun şi până la Bobotează, copiii umblă cu steaua, ei numindu-se colindători sau crai, pe cap având coroane de hârtie colorată.
  • O tradiție specifică sărbătorii în fiecare regiune a țării este împodobitul bradului. De obicei, acesta are loc în familie, când toți cei din casă se adună și își aduc contribuția la decorarea bradului de Crăciun.
  • În dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi că argintul, feriţi de boli şi plin de bani.
Citește și:   In seara de Craciun (George Cosbuc)

Articole interesante

Lasa un comentariu