Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Gorunul de Lucian Blaga (comentariu)

Gorunul de Lucian Blaga (comentariu)
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Este o elegie pe tema morţii.

Ca şi în balada populară „Mioriţa”, unde ciobanul nu este îngrozit în faţa morţii prezumtive, poetul se distinge printr-o seninătate absolută.

Aflat într-un moment de relaxare, poetul este tulburat de presentimentul morţii şi constrâns să mediteze asupra destinului său  implacabil. El încearcă să descopere care ar putea fi locul său într-o perspectivă cosmică. Gândul i se opreşte însă la copacul sub care se află şi este surprins de relaţia ce s-ar putea stabili, inevitabil, între el şi gorun: „O, cine ştie? – Poate că/ din trunchiul tău îmi vor ciopli/ nu peste mult sicriul.”

Ideea de moarte este evocată aici printr-o metonimie, accentuată apoi de o infiorare metafizică, deoarece poetul simte sau aude cum sicriul creşte în trunchiul gorunului: „Şi mut/ ascult cum creşte-n trupul tău sicriul,/ Sicriul meu.”

Prin enumeraţie sunt accentuaţi anumiţi termeni şi esenţialiate ideile ce derivă din aceştia: „Şi mut/ ascult…”; „şi liniştea ce voi gusta…”; „Şi-n zvonuri dulci…”

Sensul fundamental al poeziei este acela că viaţa nu poate fi altceva decât o „mare trecere”, pe care poetul filozof o aşteaptă cu seninătate.

Citește și:   Rugăciune de Octavian Goga (comentariu)

Articole interesante

Lasa un comentariu