Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Perle de la BAC 2021

Perle de la BAC 2021
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Deși mulți elevi au ajuns cumva la finalul clasei a XIIa, peste 40% nu au luat examenul de bacqalaureat. Și dacă te uiți la perlele lor la Limba și Literatura Română putem să și înțelegem de ce. Unul dintre subiectele date a fost nuvela ”Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici. Iată ce au înțeles unii din aceasta:

”Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.

”Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale”.

”La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”.

”Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar Lică invidios le-a luat banii și le-a dat foc fugind la vale cu fulgerele ploii”.

De fapt ”Moara cu Noroc” s-a dat și la simulare și au fost și acolo multe perle de te întrebi dacă au citit toți aceeași carte:

Citește și:   Ce e bine să știi?

,,Actiunea se plasează într-un sat, în care personajul principal Ghiță, se gândește să cumpere o cârciumă și să o denumească «Moara cu noroc>>.’’

,,După ce cumpără localul, toate merg bine, până când apare personajul negativ, Lică Sămădăul, care îl trage pe Ghiță în belele.’’

,,Moara cu noroc este un text care se petrece în mediul rural are legătură cu tema Iubiri limbajul fiind unul vechi, acțiunea fiind una neprevăzută și dramatică care te poate pune pe gânduri și te ține în suspans.’’

,,Acțiunea este petrecută pe scene.’’

,,Moara cu noroc este o operă a genului epic, de mari dimensiuni timpul și spațiul este nedeterminat. Tema este natura, naratorul este omniprezent și omniscient, narațiunea se petrece la persoana I. Scenariul este făcut în anul XIX. Este încadrată în volumul nuvele din popor. Este o nuvelă realistă, tema este ironic (nuvelă de ghinion).’’

Un alt subiect de la BAC 2021 a fost nuvela ”Alexandru Lăpușneanul” a lui Costache Negruzzi. Nu lipsesc nici aici perlele:
”Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.

”Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Articole interesante

Lasa un comentariu