Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Patul lui Procust de Camil Petrescu (rezumat si comentariu)

Patul lui Procust de Camil Petrescu (rezumat si comentariu)
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

In romanul PATUL LUI PROCUST, realizat printr-un procedeu narativ, derivat din Proust, Camil Petrescu dă naştere unei opere ca efect al „memoriei involuntare”.

Structura acestui roman este compusă din:

  • trei scrisori ale doamnei T, către autor;
  • jurnalul lui Fred Vasilescu în care se includ şi scrisorile lui Ladima adresate Emiliei;
  • un epilog tot al acestuia, precum şi un alt epilog şi notele de la subsol ce aparţin autorului.

Aviatorul Fred Vasilescu dă întâmplător peste aceste scrisori în budoarul Eugeniei, actriţă de mâna a doua şi prostituată, iubita poetului şi ziaristului Ladima.

În timp ce scrisorile sunt citite de cei doi: Fred Vasilesc şi Emilia, se conturează o realitate, un univers existenţial şi câteva personaje distinct conturate. Poetul şi ziaristul George Demetru-Ladima, însufleţit de ideea de dreptate absolută, victimă a propriei sale intransigenţe morale (se sinucide când constată că idealul său de dreptate absolută s-a spulberat) este văzut într-o divergenţa de opinii, în raport cu nivelul şi ţinuta etică a comentatorilor. Emilia, cocota, de pildă, îl vede ca pe un bărbat fără şarm, „cam aiurea”; Nae Gheorghidiu şi Tănase Vasilescu, potenţaţi corupţi, ca pe un „om de paie”. Unii îl consideră „poet de geniu” iar alţii „dobitoc”. Fred Vasilescu, circumspect şi obiectiv, nu poate trece peste amănuntul că Ladima era, într-un anume sens, demodat dar, cu certitudine, o personalitate

Citește și:   Pseudo-Kinegetycos de Alexandru Odobescu (rezumat si comentariu)

Semnificaţia, cu trimitere la cele patru personaje: Ladima, Emilia, Fred Vasilescu şi doamna T, derivă din sensul mitului în care se spune că, în Atica, se află coliba unui tânăr ce-i găzduia pe călători dar îi scurta sau lungea pe măsura patului. În sens alegoric, cei care nu sunt capabili să se adapteze unei relaţii, sfârşesc prin a fi înfrânţi, amputaţi.

Articole interesante

Lasa un comentariu