Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Originea şi dezvoltarea limbii române

Originea şi dezvoltarea limbii române
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Limba română s-a format pe teritoriul vechii Dacii, în primele secole ale mileniului Ial e.n.Ea a luat naştere în procesul de convieţuire dintre daci şi romani, după cucerirea Daciei de către romani în anul 106. Un timp, limba geto-dacă şi latina populară din această parte a imperiului au coexistat. Procesul de formare a limbii române a fost, de altfel, asemănător ca şi în cazul celorlalte limbi înrudite din familia limbilor romanice: italiana, franceza, portugheza, sarda, catalana, provensala, reto-romana.

După părăsirea Daciei de către armata şi administraţia romană, începând cu anul 275, numeroase popoare nomade au invadat teritoriul Daciei, urmărind să pătrundă, de aici, în imperiu: vandalii, vizigoţii, ostrogoţii, gepizii, avarii, hunii şi slavii. Cei din urmă au apărut în secolul al VI-lea, aşezându-se masiv ca, mai apoi, să formeze în sudul Dunării, un stat de sine stătător.

Limba română este o limbă de origine latină, deoarece are structura gramaticală şi fondul principal lexical de origine latină. O dovadă concludentă că limba română era deja formată în secolul al VI-lea, o constituie faptul că, după năvălirea şi aşezarea slavilor, structura gramaticală şi fondul principal de cuvinte n-au mai putut fi influenţate, deşi, după cum se ştie, o lungă perioadă de timp limba oficială, în biserică şi în cancelariile domneşti, a fost limba slavonă.

Citește și:   Rezumat O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale

Pe baza metodei istorico-comparative, s-a putut demonstra că limba română, ca de altfel şi celelalte limbi romanice, a evoluat, s-a dezvoltat şi s-a format după anumite reguli specifice:

  • ”l”intervocalic, de exemplu, pronunţat accentuat, s-a transformat în „r”, ca în următoarele cuvinte: filum=fir, solem=soare, gula=gură, d ublul”ll”, pronunţat neaccentuat, s-a păstrat: callis=cale
  • Consoanele m, n, s, t, din forma de bază, au dispărut din poziţia de la sfârşitul cuvintelor: filum=filu=firu=fir
  • ”b”, între două vocale, dispare în trecerea de la forma latină la cea românească: caballus=caballu=calu=cal, sebum=sebu=seu

Cuvintele din fondul principal lexical, transformate în procesul de formare a limbii române, pot fi recunoscute cu uşurinţă: casa=casă; campus=câmp; canis=câine; digitum=deget; dens=dinte; lana=lână; homo=om; manus=mână;panis=pâine; finestra=fereastră; rivus=râu; tempus=timp; bene=bine.

La sfârşitul secolului al VI-lea al e.n. limba latină populară, care se vorbea în Dacia, avea caracteristici şi particularităţi distincte şi o putem numi limba română.

Scrisul în limba română, cu rădăcini foarte îndepărtate în epoca dinainte de a se scrie în slavonă, după cum atestă numeroase cercetări, este printre cele mai vechi scrieri în limbi naţionale din Europa.

În cadrul documentelor descoperite până în prezent, în afară de Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, datată 1521, trebuie considerat şi Manuscrisul de la Ieud,din 1392.

Citește și:   Şcoala ardeleană

Se poate afirma cu certitudine, pe baza formelor de limbă din textele rotacizate (Psaltirea Scheiană, Psaltirea Hurmuzachi, Psaltirea Voroneţiană şi Codicele Voroneţian),că limba română s-a folosit şi în scris cu multe secole înaintea documentelor descoperite până în prezent.

Articole interesante

Lasa un comentariu