Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cartea Oltului de Geo Bogza (comentariu)

Cartea Oltului de Geo Bogza (comentariu)
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Este o monografie-artistică a legendarului râu, Oltul. Călătoria sa neîntreruptă de la izvor şi până la vărsarea în Dunăre este văzută de autor ca o adevărată metamorfoză în şapte trepte: minerală, când izvorăşte din Hăşmaşul Mare; vegetală, pornirea spre miazăzi; împlinirii totale, străbaterea Transilvanieispre apus;  a marii istorii, străpungerea Carpaţilor; a liniştitului amurg, traversarea câmpiei şi întoarcerea în cosmos, vărsarea în Dunăre.

Imaginea se impune prin metafore şi epitete rare, neaşteptate: „uriaş rug universal”; „poem simonic al pămâtului”; „claviatură simfonică a plutelor”; „oceanul de munţi”; „lumina rece a eternităţii” ş.a.m.d.

Descrierile surprind de asemenea prin reliefarea unor aspecte reale cu elemente de comparatie de potenţial cosmic hiperbolizat: „…în acel loc pământul începe să se ridice deodată spre cer, ca o vânătă suprafaţă oceanică prinsă de violenţa unui ciclon… Acest poem simfonic al pământului e muntele Hăşmaşul Mare, izbucnind deodată în plină câmpie, categoric, masiv, dominând nordul şi răsăritul”.

Imaginile peisagistice abundă prin conturarea unor aspecte inedite particulare: „Chiar şi în miezul verii poate să plouă asupra Hăşmaşului Mare cu bulgări de ghiaţă, care-l acoperă câte două zile cu o sticloasă mantie polară. (De reţinut forţa vizuală percutantă a dublului epitet: „sticloasă  mantie polară”)

Realitatea demografică, într-un continuu proces de interferenţă, îi stârneşte autorului, când curiozitatea, când uimirea: un sat de mineri, un obicei secular, diferite locuri istorice cum ar fi: mormântul lui Mircea la Cozia sau masa lui Mihai ş.a.m.d., toate sunt evocate parcă pentru a demonstra procesul continuu de osmoză dintre trecut şi prezent.

Articole interesante

Lasa un comentariu