Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Timpurille verbului sunt simple

Timpurille verbului sunt simple
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Foarte mulți elevi se plâng că este foarte dificil să învețe timpurile verbelor limbii române și că, alături de matematică, gramatica este unul dintre obiectele cele mai puțin agreate. Adevărul este că limba română are o gramatică puțin complicată față de alte limbi, cu multe excepții și forme neregulate, dar nu este imposibil de înțeles.
Multe dintre clasificările verbelor sunt destul de logice. Au la bază înțelegera liniei timpului, care este foarte simplă și aceeași pentru orice context: Prezent, Trecut și Viitor. Dacă înțelegi asta, restul e simplu. Timpul arată când, în ce moment se întâmplă acțiunea.

Timpul prezent

Acest timp este simplu, verbul arată că acțiunea se întâmplă acum, chiar în momentul vorbirii.
Tudor privește un film.
Roxi joacă un joc pe calculator.

Timpul trecut

Are mai multe forme, dar toate arată că acțiunea se întâmplă înainte de momentul vorbirii.

  • Imperfectul arată o acțiune petrecută în trecut față de momentul vorbirii, dar neterminată încă: Mergea cu mama lui pe stradă.
  • Perfectul compus arată o acțiune realizată și terminată în trecut: Am citit cartea Punguța cu doi bani.
  • Perfectul simplu exprimă o acțiune realizată în trecut și terminată de curând. Este o formă folosită mai puțin în scris, mai mult oral și este mai predominantă în Oltenia: Văzui că trenul întârzie.
  • Mai mult ca perfectul exprimă o acțiune trecută, terminată înaintea altei acțiuni trecute. Deși sună complicat, e ușor de recunoscut după terminațiile sale speciale: Terminasem de mâncat prânzul, când bunica a venit în vizită.
Citește și:   Declinarea substantivelor

Timpul viitor

Un verb la timpul viitor arată că acțiunea are loc după momentul vorbirii.
Voi merge în tabără.
Viitorul mai are încă o formă numită Viitorul anterior care exprimă o acțiune care se va înfăptui înaintea altei acțiuni viitoare.
Voi fi terminat tema înainte de ora de Română.

Secretul este să știi cum se formează ele, unele au niște prepoziții, altele niște terminații speciale, și după aceea le poți identifica cu ușurință.
Dacă tot ți se pare complicat să le înțelegi, îți propun să vizionezi videoclipul de mai jos, care a fost creat pentru școlari din clasele primare cu animații și exemple interesante.

Articole interesante

Lasa un comentariu