Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Plurale buclucaşe 13

Plurale buclucaşe 13
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Vis = faptul de a visa; înlănţuire de imagini, de fenomene psihice şi de idei care apar în conştiinţa omului în timpul somnului; reverie, meditaţie, visare; iluzie deşartă; gând, idee, aspiraţie irealizabilă.

Definiţia din DEX pare destul de tranşantă, mai ales în privinţa „aspiraţiilor irealizabile„, dar realizabile sau nu, forma corectă de plural pentru acest sens este „visuri„. Pentru sensul de „fenomen din timpul somnului” forma corectă este „vise„.

Aura, îţi mulţumim pentru sugestie!

Citește și:   Dă-mi un pic

Articole interesante

4 comentarii

 1. Daca nu ma insel asta a fost la Bacalaureat, limba si literatura romana, scris, promotia 2003. Lejer, pacat ca ne-au dat si literatura 🙂

 2. ancu: EXCELENT pusa problema! (Eu nu-mi pusesem aceasta problema, convins fiind (in mod nemotivat) ca a doua forma este cea corecta – intrucat asa stiusem si folosisem toata viata – dar acum, odata problema ridicata, am ramas in incertitudine – MAI ALES intrucat la definirea cuvantului in http://dexonline.ro/definitie/plural „se bat cap-in-cap” formele de plural mentionate la majoritatea definitiilor cu cea mentionata la a sasea definitie, iar definitia a noua mentioneaza ambele forme de plural pt cuvantul „plural”.) Oare CE forma de plural (sau amandoua?) o fi acceptand DOOM-ul?

  Cat despre aspiratiile IREALIZABILE… poate ca mai degraba ar fi vorba despre aspiratii nerealizate ÎNCĂ.
  (Dilema aceasta imi aminteste de o foarte draguta povestire pseudo-SF (aparuta in brosurile din colectia „Povestiri stiintifico-fantastice”) – „Crancena lupta dintre ATE si ABILE” (momentan nu-mi mai amintesc cine-i autorul, si nu am colectia la indemana) – in care subiectul central este interpretarea corecta a siglei OZN: inseamna ea oare „obiecte zburatoare neidentificABILE”, SAU doar „obiecte zburatoare neidentificATE” (cu conotatia „încă”)?)

 3. P.S. Intru edificarea… „necredinciosilor” (asa ca mine) poate ca n-ar fi fost inutila citarea (din http://dexonline.ro/definitie/vis) a definitiilor a cincea si a sasea:

  ” !vis2 (imagine din timpul somnului) s. n., pl. víse
  Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

  !vis1 (aspirație) s. n., pl. vísuri
  Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink ”

  (SAU citarea respectivlor definitii direct din DOOM.)

Lasa un comentariu