Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Vexilologie

Vexilologie
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Probabil că nu e un termen nou pentru fanii acestui serial, dar nici altora nu le strică o nouă achiziție lexicală…

Vexilologie = disciplină a istoriei care studiază steagurile din diferite epoci și țări;

Trebuie să recunosc aici că termenul nu apare nici în DEX și nici în DOOM, dar cred că intră mai degrabă în categoria termenilor de specialitate, dat fiind faptul că se referă la un domeniu de nișă. Oricum, apare în Marele dicționar de neologisme, iar în DOOM se găsește și vexilul. Însă și despre vexil trebuie să mărturisesc ceva – în DEX apare doar cu sensul de ”petală superioară a florilor leguminoaselor”, iar cu înțelesul de steag apare tot numai într-un dicționar de neologisme.

Vexil = însemnele, steagul unei cohorte în armata romană; trupă orânduită într-un anumit corp; steag al unei nave, pavilion

Cătălin, îți mulțumim pentru inspirație! 🙂

Citește și:   Dor

Articole interesante

7 comentarii

  1. Interesant…
    Nici eu nu cunosteam nici termenul de vexilologie, nici pe cel de vexil, da’-‘l cunosteam (din lecturile pe teme istorice) pe cel de „vexilar” = stegarul cohortelor romane. (Momentan nu-mi amintesc exact numele functiei de stegar al legiunii, dar – daca bine-mi amintesc eu – steagul legiunii se numea nu „vexilum”, ca cel ale cohortelor, ci „insignia”. Si nu-mi amintesc sa fi stiut vreodata daca steagurile numerus*-urilor or fi avut vreun alt nume.)
    * Legiunea era o mare unitate militara complexa (condusa de tribunul legiunii) care cuprindea in principal infanterie (cea mai mare unitate inferioara legiunii fiind cohorta (comendata de prefectul cohortei), organizata la randul ei in subunitati mari – centurii (conduse de un centurion = comandant peste 100 de soldati) – divizate in unitati mai mici (decurii – conduse de decurion = comandant peste 10 soldati). Legiunea mai cuprindea insa si cavalerie (organizata in „numerus”-uri (echivalentul pt calareti al cohortelor pt infanteristi) si mai cuprindea si unitati de pionieri (specializate in constructii si demolari de orice – inclusiv (spre ex) de castre si de poduri), unitati de masini de lupta (catapulte – care aruncau bolovani mari – si baliste – care aruncau (pe post de sageti) sulite) (echivalentul artileriei moderne), si mai contineau (spre ex) scari de asalt (pt urcarea pe parapetul cetatilor inamice), turnuri de asediu (din care se putea trage pe deasupra parapetelor cetatilor inamice), berbeci (pt doborarea portilor (si chiar si a zidurilor) cetatilor care ne se predau / supuneau), „musculusi” („soricei”) – niste „tunele” construite din lemn si protejate deasupra prin saci de nisip (pe sub care infanteria sa poata ajunge in fata portilor cetatii inamice ferita fiind de proiectilele si lichidele corozive / clocotite / incendiare aruncate de pe creneluri), mici unitati ultra-mobile de cercetare etc…

  2. A nu se folosi steagologie. Nu exista, nu va exista, nu veti fenta pe nimeni.Punct.
    In shcimb, intr-un cerc mai putin avizat, puteti folosi cu incredere drapelologie (alt termen inexistent) in caz ca nu va amintiti cuvantul corect.

  3. Sau flamurologie… sau pavilionologie… sau lasa!

Lasa un comentariu