Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ultimele sau Ultimile

Ultimele sau Ultimile
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Ultim, ultimă -> ultimi, ultime -> ultimii, ultimele

Ultimile ce ar putea fi? Un fel de hermafrodit lexical?

Citește și:   Oțios

Articole interesante

15 comentarii

 1. Relativ la întrebarea de mai sus, eu cred că la mijloc ar fi „teama” unora de a nu „moldoveniza” cumva, ca să zic aşa, de a nu se contamina, vezi Doamne, cu fonetismul graiului moldovenesc de aici, de dincoace de Prut, de a nu pronunţa cumva e-urile ca pe i-uri 🙂 şi de a deveni, astfel, obiectul deriziunii unora. E, pînă la urmă, o hipercorecţie, ca să folosesc un termen de jargon.
  Un termen similar, cred eu, a cărui pronunţie este tributară aceleiaşi temeri, este substantivul (şi familia lui de cuvinte) „purece”, folosit, eronat, în loc de „purice”. Mai sînt şi altele de acest fel, dar nu mi le amintesc acum.

  P.S. „Drag” este un alt adjectiv asimilat greşit la feminin plural, forma articulată: „dragele mele/dragelor”, în formularea de adresare, dar nu numai. Este, poate, fenomenul invers celui semnalat în cazul adjectivului „ultim”.
  Formele corecte sînt „dragile mele/dragilor”, însă ele riscă să devină desuete, dată fiind frecvenţa foarte mare a „variantelor” ‘dragele mele/dragelor’ (în mass-media, aceste erori apar în proporţie de 99,99%, or, măcar aici ar trebui ca lucrurile să stea ca la carte (DOOM), fiindcă ea, mass-media, are o mare putere de pătrundere şi influenţare pe toate planurile).

 2. Mi-a plăcut „hermafrodit lexical” 🙂

 3. eugenia draga, ce-i cu textele astea pe tine de te dai mare profesoara? si ca sa-ti spun pe limba ta ( aici sunt ironica) : M-ai spart! M-ai spart cu cuvintele tale fortate ca sa impresionezi pe aici! Hai pa pa

 4. eu_genia_83: Lasand „moldovenizarea” deoparte (pt mine este cam neclar CE anume intentionasesi sa comunici), sunt surprins de afirmatia ca pluralul corect (LA FEMININ) ar fi „dragile mele”, cu atat mai mult cu cat precizezi in scris SI forma pt genitiv / dativ unde forma mi se pare SI MAI… „ultragianta”: pt mine, chiar si „dragile” pare incorect, dar mai e oarecum inteligibil in urma existentei desinentei „le”, dar forma „dragilor” inseamna AUTOMAT SI CATEGORIC masculin, nicidecum feminin.
  Nu contest eventuala corectitudine a afirmatiei facute de dumneata (poate ca regulile ASA or fi specificand), ci doar LOGICA folosirii ACESTEI forme in detrimentul celei „naturale”, regulate: CE motiv ar putea exista pt aceasta abatere de la regula generala? (Sau CE ALTA regula ar fi aplicabila astfel incat sa rezulte ACEASTA forma?)

  Dagatha: Si mie!

  adrian: „ironica”? CE ai gresit – forma adjectivului, SAU alegerea (sau tastarea) pseudonimului? (Sau pur-si-simplu intentionezi sa fii derutant/a?)

 5. E logic ca „dragile” este corect. De ce? Nu cred ca este atat de important DE CE, conformati-va si scrieti corect din bun simt!

 6. Pai cred ca ar trebui sa fie simplu..La urma urmei, daca ELE imi sunt DRAGI, nu drage, ar parea logic sa fie corect „dragile mele”. PS1. Cel putin la prima vedere…PS2 Musai tin sa precizez si sa recunosc in acelasi timp ca e f.f. probabil sa fi folosit pana acum „dragele” in loc de „dragile”. Dar ACUM e evident pt. mine ca e corect sa spunem „dragile mele”.

 7. @eu_genia_83, bai „relativ”, poate referitor la intrebarea de mai sus. analfabeto!!

 8. stefane, te rog sa nu mai fii atata de spoitor: indiferent de eventuala dreptate pe care ai putea s-o ai (si in acest caz consider ca ai, ca ideea centrala transmisa de dumneata este corecta), exact aceeasi idee poate fi transmisa si intr-un limbaj (si – MAI ALES – „ton”) civilizat, fara agresarea (psihica, intelectuala…) a „pacatosului”: comenteaza (critica) ideea, nu pe autorul acesteia (cu atat mai mult cu cat persoana in cauza nu poate fi acuzata de analfabetism, dovada fiind insusi faptul ca a scris comentariul; eventual doar nu stapaneste corect intelesurile cuvintelor, sau poate este dominata de niste stereotipuri verbale incorecte).

 9. cerchez duiu: Reiau: „CE facem” cu forma pt genitiv / dativ (sau vocativ), ea CUM ramane: „dragelor” (clarificand genul) SAU „dragilor” (ingaduind un dubiu)?

 10. Ce este cu verde inteleg ca e corect si ce e cu rosul e gresit, in concluzie la feminin este „ultimele” nu „ultimile”.

 11. Later edit:
  eu_genia_83 (February 10, 2011 at 12:31 pm):
  „E, pînă la urmă, o hipercorecţie…”
  Hm! Mie aceasta exprimare imi trezeste dubii: STIU ca adjectivul este „hipercorect” (ma rog, „hypercorect”…), derivat de la „corect”, dar substantivul „hipercorectie” DE LA CE este derivat? De la „corectie”? Vezi, cauta in http://dexonline.ro/definitie/corec%C8%9Bie, ca are alta semnificatie. Iar alt substantiv adecvat nu-mi vine in minte – „corectare” nu-mi pare tocmai adecvat (in mintea mea el se asociaza mai degraba cu insasi actiunea de a corecta, nu cu rezultatul corectarii), dar daca-l adoptam atunci ar trebui sa rezulte substantivul „hipercorectare”…
  Poate ne ajuta cineva mai priceput decat mine in lingvistica…

 12. Si uite d-aia, limba noastra e o comoara! Pe cuvant!

Lasa un comentariu