Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ulcior sau Urcior

Ulcior sau Urcior
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Aș fi fost în stare s-o țin pe-a mea până-n pânzele albe! Toată viața mea am spus ulcior și sunt destul de sigură că unde am citit prima dată proverbul cu vasul de lut care nu se duce de multe ori la apă tot așa scria. Și s-a întâmplat să verific. Și uite că DEX nu ține cu mine – îmi spune că e doar variantă. Iar DOOM… DOOM2 nici nu îl menționează. Deci corect e urcior pentru ambele sensuri:

Urcior = vas de lut (smălțuit) cu gâtul strâmt, cu una sau două toarte, folosit pentru păstrarea lichidelor; (rar) Loc mai adânc în albia unei ape curgătoare, unde se formează vârtejuri; bulboacă, bulboană;

Urcior = mic furuncul care apare la rădăcina genelor.

Citește și:   Putină latină 11

Articole interesante

24 comentarii

 1. Mă hazardez să spun că cel puțin jumătate de Românie știe de ulcior.

 2. Fratilor, ce fumati?! E cam rau daca uitati ce scrieti in propriile posturi: http://scri.ro/variante-si-corecte-636.html

 3. Ai dreptate. Ciudat că nu i-am dat atenţie atunci. Mă rog, ce-i drept acum a şi fost situaţia de aşa natură încât să-l caut cu atenţie.

 4. Intr-adevar DEX-ul mentioneaza „ulcior” ca varianta. Totusi, mentionand in postare ca „urcior” e corect implica faptul ca „ulcior” ar fi incorect. A fi varianta nu e incorect.

 5. Fiind impotriva normelor impuse, raman la varianta; ” ULCIOR”
  Urcior, ma duce cu gandul la bubita aia care durea si era dezgustatoare…
  Prefer sa beau apa din ulcior…
  Ori tinem normele, ori nu le mai tinem…
  Oauuu!!!

 6. @kern…Negarea negatiei este o afirmatie, afirmarea afirmatiei nu este o negatie.
  Ii bine ase, noa dara?

 7. @Alex…Una-i sa te hazardezi, si alta-i sa ai dreptate…
  Care dreptate va fi „stearsa” celor ce vor pretinde ca n-are ce cauta virgula inainte si dupa „si”…
  La buna vedere!
  Ray Charles.

 8. Ce prostie…Zau asa, ce DEX era ala??? In ultimul(cel mai recent) DOOM nu se gaseste cuvantul ”ulcior” pt ca este un arhaism. Ulcior nu este aceiasi chestie cu urcior, Doamne, de unde le mai scoateti si pe astea?

 9. @ Cristina: DEX-ul tiparit in 1998, pagina 1131; „Ulcior” e marcat ca substantiv neutru. Daca apare in DEX inseamna ca e o forma corecta. Chiar daca e intr-adevar un arhaism, asta nu implica faptul ca ar fi incorect.

  Daca exista o editie tiparita a DEX-ului aparuta dupa 1998 care exclude varianta cu „L” atunci intr-adevar „ulcior” ar fi incorect.

 10. In consecinta, ol se va inlocui cu or, olita cu orita, olcuta cu orcuta, ulcea cu urcea, ulcica cu urcica si arta de a le fabrica, olaritul, cu oraritul. Olarul se va chema orar si invers.

 11. Schimbarile propuse mai sus nu vor fi la indemana pelticilor…
  Schimbalile plopuse mai sus nu vol fi la indemana pelticilor…

 12. Cand eram tanar jucam DOOM2, stiam codurile secrete si am ajuns la ultimul nivel…
  Era pe vremuri, acum DOOM2 ma tine la ultimul nivel, el venind cu coduri secrete…
  Se spune ca un cod este necesar sa deschizi un seif, o cutie chinezeasca, o carte de credit, ca sa ajungi la continutul lui/ei…
  DOOM mai mult inchide aceasta posibilitate.
  Traiasca DEX-ul !!!!
  Eu cred ca limba Romana s-a nascut si traieste fara impunerea unor norme stricte.
  Unde era DOOM2 in 101-102?

 13. – Eu stiam (gresit, dupa cat se vede) ca „urcior” se refera la „furunculul” de langa ochi prin contrast cu „ulcior” care s-ar fi referit la recipientul din lut. Chiar daca n-o fi corect, eu si de acum inainte TOT ASA voi folosi cuvintele intrucat nu consider ca este adecvat sa folosesc omonime perfecte pt a defini cuvinte atat de indepartate ca semnificatie, atunci cand AM la dispozitie o forma alternativa larg cunoscuta care nu este mai dificil de scris/pronuntat.

  – Sunt curios (in spiritul definitiei citate) oare CUM s-ar numi recipientul din lut, cu gat ingust, daca acesta nu este smaltuit si/sau daca n-are una sau doua toarte (ci fie – fiind mai mare – are patru toarte, fiind destinat sa fie transportat de catre doua persoane, fie nu are niciuna)…

  kern: Afirmatia ca forma „urcior” este cea corecta nu inseamna neaparat ca alternativa „ulcior” oferita drept varianta este incorecta ci ca este doar o varianta tolerata, cu un grad mai scazut de corectitudine. (In opinia mea, si „corect” – ca si (spre ex) „sus” sau „bine” – nu este bipolar – strict numai „corect” vs. „incorect” – ci poate presupune si nuante de „gri”, de „trepte” de corectitudine mai deplina sau mai redusa.)

 14. Termenul corect pe care il stie toata lumea este ulcior,urcior este o greseala…

 15. După cum vezi, sunt corecte ambele, dar au sensuri diferite.

 16. Ulcior este (cf. realității ! ) masculinul de la „ulcică”, un alt recipient pentru lichide! „Urciorul” e o struțo-cămilă, după părerea mea.

 17. Vasele de ceramica facute de olari pentru uz gospodaresc erau „oale si ulcele” deci mai mari sau mai mici. Cele mici cu gura larga erau „ulcea/ulcica” (feminin) iar cele inalte si subtiate erau „ulcior” (masculin) fiind comparate cu organele sexuale. Acest fel de diferentiere in functie de forma era frecvent:: capsele sunt „mos” si „baba”, la litoral avem „mamaia” si „tataia”. Fenomenul apare si in alte limbi, de exemplu stalpul de care se leaga ambarcatiunile se numeste „baba” care in limba turca inseamna „mos” iar in limba latina teaca sabiei se numeste „vagina” etc. Poate ca erau cam obsedati stramosii nostri, dar se exprimau foarte plastic.

Lasa un comentariu