Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Topogan sau Tobogan

Topogan sau Tobogan
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Pe la 4-5 ani aveam o prietenă care mă chema afară, „să ne dăm pe potogan”. Mi-era clar chiar şi atunci că „potogan” nu e tocmai corect, dar între „topogan” şi „tobogan” e mai greu de ales. Deci?

S-ar părea că s-a modificat norma odată cu DOOM2, iar corect este tobogan, în timp ce topogan rămâne doar variantă.

Citește și:   Penalizări sau Penalităţi

Articole interesante

12 comentarii

 1. nu stiam ca forma „topogan” este luata in considerare drept „varianta”.
  corect este „tobogan”!

 2. Ce coincidenţă – şi eu mă dădeam pe „potogan” cand eram şoricel. Ai copilărit prin Vaslui? 😛

 3. O confuzie asemănătoare se fage între „pedagogie” şi „petagogie”, dar singura formă corectă este „pedagogie”, nu există nici o variantă !

 4. scriam si eu un raspuns si mi/am dat seama ca de foarte multa vreme nu am mai scris acest cuvant. stiam ca se scrie tobogan, dar – zic eu! – sa nu ma fac de ras, poate am ramas in urma, fosila antica!, ia sa caut sa vad care e varianta corecta. culmea este ca am gasit la oferte de topogane pe net, de am intrat in ceata cetii…
  asa ca merci mult pentru postare!

 5. Nu pot sa spun decat ca pe net nu am gasit oferte pt tobogan cum am cautat initial, daaaaaaaaaaar am gasit topogane :))) . Se va incetateni topogan asa cum s-a incetatenit si varianta cearceaf in loc de cearsaf care a fost initial corect.

 6. TOBOGÁN, tobogane, s. n. 1. Construcție în formă de plan înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de distracție (sportivă). 2. Jgheab înclinat folosit drept mijloc de transport prin alunecare al unor materiale, piese etc. – Din fr. toboggan.
  Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de claudia | Semnalează o greșeală | Permalink

 7. Tobogan este termenul correct desi topogan este mult mai folosit si ramane doar o varianta

 8. Topogan este folosit de la inceput, sub forma de regionalism. In Ardeal se spune(a) doar topogan, nu tobogan. Am ajuns sa aud tobogan doar dupa ce m-am mutat in Bucuresti si totmi se pare ca suna aiurea, chiar daca asta e varianta din dex.
  Oricum, limba e intr-o transformare continua, hai sa nu ne cramponam chiar asa de tare ca exista zone in tara, in care o litera este inlocuita de alta..

Lasa un comentariu