Vaișamar sau Vai și-amar

10

[via Idei]

N-aș fi ghicit că e o expresie atât de populară, dar oamenii tind să ne scrie când se intersectează nefericit de frecvent cu anumite greșeli… Așadar, cu siguranță nu poate fi corectă forma vaișamar. Chit că e genul de expresie pe care o spui cu patos, dintr-un foc, pronunția n-ar trebui să ne inducă în eroare. În schimb, sunt sigur corecte vai și amar ori vai și-amar.

Dar ce spuneți despre vai ș-amar? Teoretic, n-ar trebui să fie greșită, însă o asociez mai degrabă cu o formă regională.

Alina, îți mulțumim pentru sugestie!10 comentarii

 1. "...vai ș-amar? Teoretic, n-ar trebui să fie greșită, însă o asociez mai degrabă cu o formă regională."
  Mai degraba cu o forma de exprimare din vorbirea colocviala ("populara"). (Nu cred ca forma e specifica vreunei anumite regiuni, ci mai degraba unui anumit mediu / unor anumite imprejurari - informale)...

   (0)
   (1)
 2. Folosim craima în limba română și la inlocuirea unei vocale. Este corect „vai ș-amar”, nu este corect vai și-amar, nu își are rostul liniuța dacă ai scris în cuvânt toate literele. Un din regulile gramaticii lb. române.

   (2)
   (4)
  • Ce prostie spui tu acolo... este corect si "si-amar" pentru silabisire. "Si-a" devine o singura silaba in loc sa fie doua ca si in "Si a-"

    (2)
    (2)
  • Cum să nu-și aibă rost liniuța în "vai și-amar"? Și care-i problema dacă ai scris toate literele din cuvânt? Nu știi ce zici? Liniuța aia din "vai și-amar" are rolul să lege/unească pronunția și să reducă silabele. Cu alte cuvinte face vorbirea mai naturală și mai rapidă, chiar dacă nu-l elimini pe i.
   Și să știi că, înainte de 1953, pentru înlocuirea oricărei litere se folosea apostroful iar liniuța se folosea numai când nu lipsea nicio literă. Acum liniuța se folosește și pentru înlocuirea unei litere, dar numai când se leagă de alt cuvânt, iar când nu se leagă de alt cuvânt se folosește încontinuare apostroful.
   Deci ori zicem "vai și-amar" ori "vai ș-amar". Varianta "vai și amar" n-o accept sub nicio formă, nimeni nu zice așa.

    (1)
    (1)
  • Îți mai dau și o listă cu alte cuvinte în care se folosește liniuța chiar dacă nu înlocuiește nicio literă: de-aia, de-asta, de-aici, de-acasă, de-acolo, de-acord, de-acum, din-aia, din-asta, așa și-așa, de-a, de-al, de-ale, de-ai, ne-a, ia-l, uite-o, ce-o, de-o, în-afară, etc.

    (5)
    (2)
 3. nu-i are rostul cratima dacă ai toate literele? una dintre regulile gramaticii limbii române?
  rodica, zi-mi și mie, te rog, ce literă lipsește de-aici: "ne-a dus cu vorba".
  sau de-aici: "tîrîș-grăpiș". sau din "floarea-soarelui". sau din "cel de-al doilea". sau din "de-aia!" 🙂

   (2)
   (1)
 4. rodica: Dupa cate (mai) stiu eu despre gramatica si ortografia limbii romane, dumneata te inseli.
  CANDVA se folosea apostroful, a carui functie principala era de a indica absenta intentionata din acel loc (la inceputul unui cuvant, la sfarsitul cuvantului sau undeva pe parcursul acestuia) a unei litere sau a unui grup de litere, si care - atunci cand era pus la inceputul sau la sfarsitul unui cuvant si cand atat cuvantul precedent cat si cel urmator erau lipite de el, fara spatii - mai avea si functia suplimentara de a indica faptul ca cele doua cuvinte se pronunta impreuna.
  Mai nou se foloseste cratima, al carei rol primordial (unul dintre ele, cratima mai fiind utilizata - cu alte semnificatii - si in alte situatii, un exemplu fiind continutul acestei paranteze) este de a indica faptul ca cele doua cuvinte intre care ea este situata (fara spatiu nici de-o parte, nici de alta) se pronunta impreuna, in continuare, ca si cum ar forma un singur cuvant, si care in aceasta situatie mai poate indeplini suplimentar (daca este cazul) si rolul de a suplini eventualele litere elidate (omise intentionat) din oricare dintre cele doua cuvinte (sau din amandoua).

   (2)
   (1)
 5. rodica: P.S. Cratima poate sa inlocuiasca nu numai o vocala, ci orice litera sau chiar un grup de litere ("două'ş'cinci")...

   (0)
   (1)
 6. Se scrie "vai si amar" sau forma prescurtata " vai s'amar".
  Prostia aceea de expresir "vai si-amar" nu este corecta.
  Prepozitia si in legatura cu alte cuvinte substituie litera i prin inlocuire cu 'care mai nou se inlocuieste cu cratima.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?