Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Stufat de miel

Stufat de miel
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Stufatul de miel stă cuminte pe o listă de aproape o lună și, deși era mai potrivit să fi scris despre el mai aproape de Paște, am tot uitat. Dar de fiecare dată când mi-am amintit de el am rămas cu o nedumerire – e pleonasm sau nu?

Sigur că am căutat răspunsul în dicționare, dar nu prea m-au ajutat. Toate definițiile converg spre sensul de mâncare din carne cu verdeață, dar aproape toate au (între paranteze) mențiunea ”carne de miel”. Așa că, pe de o parte, precizarea în sine mă duce cu gândul la pleonasm, însă faptul că e între paranteze o face (din punctul meu de vedere) opțională.

Deci e pleonasm sau nu?

Citește și:   Filigram sau Filigran

Articole interesante

6 comentarii

  1. Sigur că *nu*… O căutare după stufat găsește rețete de „Stufat cu ficatei de pui”, „Stufat de pui”, „Stufat cu carne de porc”, …

  2. Mi-a suflat-o Cicu. Sigur ca stufatul nu se face numai cu miel, asadar… nu e!

  3. Eventual „de miel” ar putea fi inlocuit cu „obisnuit”, „normal” etc, adica nu exceptiile (pasare, porc, vita ficatei etc) (care exceptii EXISTA ele, da’ toate la un loc nu sunt gatite – cred – nici pe un sfert cat este gatit din miel numitul stufat.)
    Deci DA, sunt si eu de parerea antecomentatorilor mei: datorita existentei exceptiilor (asa putine cum sunt) „stufat DE MIEL” NU reprezinta un pleonasm.

  4. P.S. Asteptam deschiderea „bucaticii de discutie” la tema „Grupe sau Grupuri”. (Eu mereu verific acolo daca inca n-a inceput dezbaterea…)

  5. Mă văd nevoită să recunosc aici, public, că eu nu mănânc miel. Și nici nu sunt convinsă că am văzut vreodată în fața ochilor celebrul stufat. Așa că zău n-am știut în ce mă bag, iar definiția (cum v-am spus deja) nu prea m-a ajutat. Dar rețin de aici încolo că nu e pleonasm 🙂

    PS: Victor, în voi îmi puneam baza. Eu am început timid cu mențiunea că ambele se referă (cel puțin în accepțiunea foarte largă) cam la același lucru, doar că în vorbirea comună nu le ”simt” interșanjabile. Grupa îmi pare să aibă fibră organizațională, iar grupul o notă mai informală.

  6. Eventual „in noi iti puneai nadejdea / speranta”, ca „baza” n-avea LA CE sa fie, daca discutia n-a inceput.
    Si daca vad ca nu vrei si nu vrei sa dezbatem acolo, putem s-o facem SI AICI.

    Da, si conform opiniei mele (nesustinuta de nici un fel de documentare, ci fiind doar o parere personala sustinuta numai de „simtul limbii” si de logica), „grupul” (atunci cand nu este vorba despre structura matematica astfel numita, vecina cu cea numita „inel”) imi pare a fi „o gramada” (morman, vraf) adunata „la intamplare”, fara motiv / scop macar cat-de-cat clar, neunitara, neomogena, nestructurata, fara o conducere, care n-are precizata nici durata de existenta (nici macar aproximativa), pe cand „grupa” (indiferent daca este vorba despre grupa studenteasca, despre cea din militarie sau despre altele) in principiu este un „ceva” preconizat, alcatuit (in principiu oarecum „oficial”) pe termen determinat, din componente care (cel putin din UN punct de vedere) sunt relativ omogene, in mod structurat (conform unui plan anterior si avand o structura ierarhica) pt a raspunde unei necesitati organizatorice / functionale specifice.
    (Oarecum aceeasi diferenta ca cea dintre camera unui adolescent si o incapere ordonata.)

Lasa un comentariu