Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sofisticat

Sofisticat
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Toată viața am crezut că sofisticat ar fi un atribut pozitiv și probabil că cel mai des l-am asociat cu eleganța. Însă am ajuns să caut cuvântul în DEX zilele trecute și, considerând definiția, am rămas cu impresia că nu s-ar referi neapărat la ceva dezirabil: ”căutat, artificial, complicat sau prețios”…

Articole interesante

4 comentarii

  1. ba nu greșeai, asta nu-i decît o altă bubă a dexului. pe de o parte, cuvîntul ne vine din franceză, unde însemna la început ‘înșelător prin sofisme’. pe de altă parte, sensul pozitiv sugera o apropiere dubioasă de aristocrație (oamenii muncii de la orașe și sate nu puteau fi sofisticați, ei erau oameni dintr-o bucată!), fapt pentru care, ca și în cazul multor alte cuvinte nevinovate, dicționarele românești anterevoluționare i-au atribuit exclusiv sens negativ. dacă te uiți prin Marele dicționar de neologisme al lui Marcu o să vezi o mulțime de astfel de definiții strîmbe, în acord cu morala de partid (pentru că numitul caraghios n-a catadicsit nici după ’89 să le actualizeze). de ce ți-ai imagina că leneșii de la Institut ar fi mai harnici și mai simțiți?

  2. v, ce-i drept, n-am știut niciodată cum funcționează ”bucătăria” 🙂

  3. funcționează, pe scurt, cam așa:
    la noi, documentația „oficială” e un rezultat entropic nealterat. cînd politica, poliția gîndului și incompetenții sînt lăsați de capul lor zeci de ani să se manifeste, fără nici o intervenție inteligentă în acest sistem închis, produsul final e o varză în necontenit proces de împuțire.

  4. Pt mine o buna parte (prima) din viata mea insemnase doar echivalentul lui „alambicat” – ceva incurcat, complex, greu de urmarit / inteles / reprodus / remediat / etc.

Lasa un comentariu