Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Soci sau Sochi

Soci sau Sochi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Cunoștințele mele despre limba rusă sunt (în cel mai bun caz) foarte limitate, așa că sunt oricând dispusă la modificări asupra acestui text. Totuși, din ce am citit aici, mi-e destul de clar că numele orașului este Сочи și, confruntând informația asta cu simbolurile alfabetului chirilic, se ajunge mai degrabă la Soci. De asemenea, am citit și la Arhi că ar fi corectă forma aceasta, iar Sochi a fost o adaptare necesară pentru pronunția în engleză.

Stelian, îți mulțumim pentru sugestie!

Citește și:   Reclama 3 romanii

Articole interesante

12 comentarii

 1. Şi eu îi dădeam dreptate lui Arhi. Dar m-am gândit mai bine şi m-am uitat şi eu la literele chirilice. Există simbolul Й, i scurt. Dacă era scris cu acest simbol în loc de И (i normal), atunci zic eu că se pronunţa „Soci”. Dar văd peste tot că este scris cu И, deci pronunţarea ar trebui să fie „Socii”.

  http://deadspin.com/how-to-pronounce-sochi-site-of-the-winter-olympics-1487259465
  http://www.pri.org/stories/2014-02-07/heres-your-handy-pronunciation-guide-sochi-olympics

 2. Ehhh, Bucuresti, Bucharest sau Bukarest…depinde cum o iei!

 3. Daniel, întotdeauna depinde, dar aici reperul e destul de clar. Vorbim despre limba română 🙂

 4. Traian, între timp m-am consultat și cu un prieten cunoscător de rusă și mi-a confirmat și el forma Soci (cu mențiunea ”accent pe i”).

 5. Atunci e bine. Hai să-i zicem şi lui Arhi 😀

 6. Traian, nu mi s-a părut că era nesigur pe informație 🙂

 7. Păi din câte am văzut, el zicea de pronunţia cu accent pe o.

 8. „…Soci (cu mențiunea ”accent pe i”).”
  Hm! Stiu si eu? Eu personal nu sunt foarte sigur de ortografia („orto”, corecta!) in rusa (eu tinusem minte ca dupa litera „ci” ar fi urmat „miakii znak” = „semnul moale”), dar (dupa cate (mai) tin eu minte despre ortoepia ruseasca):
  – daca tinusem eu minte bine, cuvantul s-ar pronunta ca englezescul „soch” (avand terminatia ca grupurile romanesti „ci” – „ce” oprite din pronuntare inaintea vocalei, ca grupul englezesc „tsh”, ca grupul romanesc „tş”)
  – daca ai dreptate dumneata (si – din cate scrii – Arhi) si se scrie cu „i” normal – atunci intr-adevar s-ar pronunta cu accentul pe „i”-ul final
  – Daca are dreptate Traian si cuvantul rusesc se termina in „i kratkoe” (= „i scurt”) atunci cuvantul s-ar pronunta EXACT ca si cuvantul romanesc „Soci”, asa cum obisnuim toti sa-l pronuntam (cu aceeasi terminatie ca si – spre ex – „tuci”, sau „saci”).

 9. acuma, indiferent de cum se pronunță în original, la școală, acum cinci mii de ani, am învățat Soci cu accent pe o. olimpiadele schimbă mai nou și pronunțiile?

 10. Eu nu intentionam sa sugerez modificarea felului in care pronuntam noi cuvantul, ci doar sa lamuresc (felul in care imi amintesc eu ca ar fi) pronuntia corecta in rusa in diferite variante de grafiere a cuvantului (intre care eram nesigur CARE e cea „de la mama ei”).

 11. păi, nici n-am zis asta, Victor, comentariul meu nu ți se adresa ție, ci celor care reinventează roata după niște zeci de ani. 🙂

 12. Dupa cum am vazut in limba rusa se scrie asa „сочи”, deci se citeste cu accent pe i, deoarece ultima litera este un „i lung”; daca ar fi fost cu accent pe „o” s-ar fi scris cu „i scurt”, adica asa „сочй”. Sper ca m-am facut inteles!

Lasa un comentariu