Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Serendipitate

Serendipitate
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Iar n-am să am DOOM-ul la îndemână o vreme, așa că vă rog să mă corectați dacă spun prostii. Însă din resursele online pe care le am la dispoziție, îmi dau seama că limba română încă nu a îmbrățișat conceptul de serendipitate (deocamdată apare doar într-un dicționar de neologisme): ”fenomenul sesizării anumitor aspecte ale descoperirilor întâmplătoare”. Și dacă bănuiți că ”părintele” serendipității e un cuvânt din limba engleză, aveți dreptate, dar pun pariu că niciodată nu v-ați întrebat cum a apărut ”serendipity”:

Folosit pentru întâia oară într-o scrisoare din 1754 a romancierului englez Horace Walpole, cuvântul derivă dintr-un basm iranian, intitulat Cei trei prinți din Serendip, ai cărui protagoniști ”descopereau mereu, din întâmplare și prin sagacitate, lucruri pe care nu le căutau.

Fragmentul de mai sus este dintr-o carte care mie mi se pare foarte interesantă – De unde vin ideile bune? Istoria naturală a inovației (Steven Johnson). Și am vrut neapărat să apară și aici pentru că mi s-a părut o poveste deosebită despre îmbogățirea unei limbi. În plus, mi-ar plăcea ca și limba română să împrumute ”oficial” serendipitatea, pentru că nu știu să avem un termen potrivit pentru concept, iar asta fără să punem la socoteală utilitatea lui în condițiile în care multe dintre marile descoperiri științifice au fost și continuă să fie întâmplătoare (dintre exemplele celebre nu vă reamintesc decât de mărul lui Newton sau momentul ”Evrika!” din cada lui Arhimede).

Citește și:   Fanfară sau Famfară

Articole interesante

2 comentarii

  1. Cuvântul „Serendipity” nu e foarte folosit nici în limba engleză, din câte știu eu. Dar filmul „Serendipity” e interesant și îl recomand 🙂

  2. …sau penicilina sau radioactivitatea.

Lasa un comentariu