Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Salate sau Salăţi

Salate sau Salăţi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

N-ai cum să mai deschizi televizorul fără să-ţi „sară în urechi” nişte perle şi, culmea, uneori te gândeşti că poate nu e cum ştiai tu. De fapt, s-a mai întâmplat să aflu că greşesc, motiv pentru care am fugit la o sursă de încredere atunci când am auzit de „salăţi„. Cine ştie? Poate făcea parte din normele modificate odată cu DOOM2…

Dar staţi liniştiţi! Am verificat. Încă e fix cum ştiaţi şi până acum – salate.

Salată = plantă legumicolă erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari şi rotunde, comestibile (Lactuca sativa); nume dat unor plante erbacee cu frunze comestibile; preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămâie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură.

Citește și:   Arierat

Articole interesante

18 comentarii

 1. Chiar sunt oameni care spun „salaţi”? Asta înseamna că sunt prea tânăr să le știu pe toate.

 2. ai avut dreptate Emi, cu toate ca as fi vrut sa nu ai.

 3. N-am avut până la capăt. Trebuia să spun „ori aici, ori în partea I” 😀

 4. Din aceeaşi serie: ciocolate/ciocolăţi.

 5. Aşa e, la „România, te iubesc!” s-a pronunţat. Aseară auzisem iar azi am căutat ca să mi se confirme bănuiala şi am ajuns aici. Se mulţumeşte pentru lămurire.

  Numai bine.

 6. Dacă intră şi-ăsta în următorul DOOM, peste X ani, fac grevă! Deocamdată ajunge faptul că a devenit corect să spui „mănânc cireşi”! 😀

 7. @ Ioana.I….Cel care mananca ciresi este Myzus cerasi, un daunator al copacului de cires si visin. Tu mananci cirese ! Ai dreptate.

 8. Asa o fi cum spuneti voi (ca PREA spuneti „cu foc”!), da’ atunci io CE ma fac cu ce-mi mai aduc aminte din copilaria mea (petrecuta – in principiu – cam cu varsta voastra inaintea nasterii voastre), adiCA CU basmul cu „SALĂŢILE din gradina ursului”! (Sa am oare curajul sa completez „de Petre Ispirescu”, sa nu-l am?!?… Chiar foarte sigur nu mai sunt, dupa atatia ani…)

 9. treaba cu „salățile din grădina ursului” e ca locuțiunea „a pune bețe-n roate”. Deși pluralul corect e „roți”, expresia s-a încetățenit așa cum a fost de prima dată, cu pluralul din vremea respectivă. Nu-l putem acuza pe Ion Creangă de ignoranță… (asta în cazul în care basmul la care făceai referire era „Povestea lui Harap-Alb”, că cine știe pe unde mai există salăți). Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să folosim pluralele corecte (salate, respectiv roți), atunci când nu sunt pe lista unor astfel de excepții. Așa cum nu vom folosi succesurile Elenei Băsescu doar pentru că așa i-a fost ei comod să zică… http://www.estiroman.com/2011/04/02/de-ce-greseste-eba/#more-332

 10. Explicatia imi pare corecta si pertinenta si ma multumeste. Multumesc!

  „…nu vom folosi succesurile Elenei Băsescu…”
  (Chiar neglijand lipsa ghilimelelor care sa indice faptul ca termenul este citat – lipsa a ghilimelelor care NU face ca fraza sa fie fara sens, dar ii schimba sensul) ai incercat – chiar pe acest blog – sa trimiti autorilor vreo sugestie prin formularul „Idei” si sa vezi CE raspuns primesti dupa expedierea mesajului? (De acord, formularea in cauza NU este folosita DECAT in scop umoristic si/sau de ironizare – formulata in mod explicit sau doar implicita – dar ESTE folosita!)

 11. @VictorCh: scuze, într-adevăr se impunea folosirea ghilimelelor pentru „succesuri”. Dar nu înțeleg la ce faci referire când vorbești despre „formularea în cauză”. Ce să le sugerez autorilor blogului?

 12. @Ești Român… Iti raspund eu. Daca trimiti un comentariu la sectiunea „idei”, raspunsul daca mesajul a fost trimis este; „Mesajul tau a fost trimis cu succesuri cu tot”, cred ca la asta se referea Victor Ch

 13. Sau faza cu chineji / chinezi sau engleji/englezi . ma dor urechile!

 14. Conform DOOM 2 si DEX-ului există si forma „sălăți”.

 15. În dex e pomenită forma populară „sălăți” (iaca nu mai știu cum erau, sălățile din grădina ursului, sau salățile?), dar în dumdoi sînt doar „salate” – forma cultă acceptată.

Lasa un comentariu