Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Rovignetă sau Rovinietă

Rovignetă sau Rovinietă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

N-ai rovignetă? Nici nu-ţi trebuie! Nici rovinetă şi nici rovignietă! Când ai să mergi să-ţi cumperi să fii sigur că ceri rovinietă!

Rovinietă = document prin care se atestă, de către automobilişti, dreptul de utilizare a reţelei de drumuri în unele ţări; se prezintă, de regulă, sub forma unui abţibild care se lipeşte pe parbriz şi are o valabilitate limitată; taxă de drum pentru automobilişti, aplicabilă în unele ţări.

Citește și:   Cusătoreasă

Articole interesante

18 comentarii

 1. Pentru cunoscatorii limbii franceze nici nu e mare filosofie…

 2. Ei nu zau?
  AdiCA CUm, isi atesteaza automobilistii (ei insisi – lor insile) „dreptul de a” etc?
  Eu credeam ca este „un ceva” eliberat DE CATRE AUTORITATI – AUTOMOBILISTILOR (si altor transportatori rutieri), pt a le recunoaste acestora faptul ca acestia au achitat taxa corespunzatoare si deci au dreptul legal de a circula pe drumurile publice (pe TOATE drumurile – inclusiv pe cele mai noi / mai bine intretinute/reparate – sau numai pe ANUMITE drumuri).

 3. Rovinietă = document prin care se atestă, de către automobilişti, dreptul de utilizare a reţelei de drumuri în unele ţări; se prezintă, de regulă, sub forma unui abţibild care se lipeşte pe parbriz şi are o valabilitate limitată; taxă de drum pentru automobilişti, aplicabilă în unele ţări.
  Gresit! Ro-vinieta – vinieta din ROMANICA!!! Nu o sa vezi niciodata in Ungaria spre exemplu asa ceva. Toate sunt viniete, si in Romania se cheama RO-vinieta!
  Dexonline gresit, aici gresit. Nu mai dati copy/paste fara sa analizati putin! Zina nu exista acest cuvant in limba franceza.

 4. @minute, treci frumos prin sectiunea Despre in drum spre o librarie in care vei gasi o carte groasa pe care scrie DOOM2… Acum, FUGI.

 5. Permite-mi să ţi-o întorc, cu dobândă! Eşti de acord sau nu, odată cu DOOM2, rovinietă a apărut oficial în limba română. Poate că, într-adevăr, originea e „vinieta” + prefixul de ţară, iar dacă alte ţări nu au preluat în aceeaşi manieră termenul e treaba lor. Există posibilitatea ca, de exemplu, HU+[oricum s-ar spune la vinietă în ungureşte] să nu sune chiar bine.

  PS: Nu obişnuim să scriem fără să verificăm în DEX şi DOOM!

 6. Explicatia dexonline e gresita, asta incerc sa subliniez, rovinieta NU este citez: „dreptul de utilizare a reţelei de drumuri în unele ţări” ci doar in RO. In completare, din fr. rovignette. -> nu exista acest cuvant in limba franceza, acest mesaj era pentru Zina, care se da interesanta!

 7. minute:

  – „Ro-vinieta – vinieta din ROMANICA!!! Nu o sa vezi niciodata in Ungaria spre exemplu asa ceva.”
  Ba eu cred ca nici in Ungaria nu te-apuca orbul-gainilor, deci SI ACOLO poti sa vezi O MULTIME de rovignete aplicate pe masinile romanilor care o viziteaza. (Este adevarat ca acolo acestea n-au nici o relevanta – insa POT sa fie vazute.)

  – „JAP o palma!”
  Cat de „indatoritor” esti! (Sper ca TOT ASA esti si in ALTE privinte, spre exemplu atunci cand iti este solicitat ajutorul pt oarece.)

  Emi:
  „Nu obişnuim să scriem fără să verificăm în DEX şi DOOM!”
  Frumos din partea voastra – da’ SI „minutelu” are bucatica lui de dreptate: cred ca nu este cazul NICI IN ACEST domeniu ca singurul argument sa fie „pt ca asa scrie la carte” – altfel procedati si voi ca si crestinii habotnici pt care supremul argument intru sustinerea unei teorii religioase este „pt ca asa scrie la Biblie”. Da, este bine (util, oportun etc) de consultat lucrari de specialitate, da’ NICI propriul cap consider ca nu este cazul sa fie „lasat acasa” (abandonat) intrucat nu cred ca rationamentul poate dauna.

 8. VictorCh, părerea mea este că DEX/DOOM și raționamentul nu se exclud reciproc. Mi se pare normal să promovez variantele „oficiale”, însă ce face fiecare cu informația e alegerea lui…

 9. @VictorCh nu am avut nici o secunda intentia sa afirm faptul ca nu exista aceasta taxa nu exista in Ungaria. Si nu, nu o vezi pe nici o masina!!! Vinietele unguresti se aplica on-line, au camere video ce verifica in timp real daca masina are sau nu platite taxele. Acestea asa, ca informatii generale, fara a avea vreo legatura cu ce s-a discutat aici, pentru ca aici se pune problema corectitudinii efective a explicatiei oferite de DEX. In sustinerea argumentului meu, consider ca nu este corect sa ceri ROvinieta de Ungaria cand iesi in vama. Sau de Austria. Germania o are inclusa in pretul carburantului, dar iar e alta mancare de peste. Vei cere VINIETA!

 10. minute:
  Probabil ca m-am exprimat eu prea… abscons, prea esoteric – scuze. (SAU poate ai citit dumneata fara sa faci efortul de a intelege CE anume dorisem eu sa comunic.)
  Nu, nu ma referisem la taxa similara platita in ungaria (Huvinieta, sau cum s-o fi numind), eu ma referisem direct si specific la ROviniete („aplicate pe masinile romanilor care o viziteaza” [Ungaria]) ca insemne al caror rost este sa ateste faptul ca a fost platita taxa pt dreptul de a circula pe drumurile ROMANESTI: in principiu, marea majoritate a cetatenilor (rezidentilor) romani o plateste (in special dintre cei care calatoresc si international), si – in ciuda faptului ca „acolo [in Ungaria] acestea n-au nici o relevanta” – nu-mi imaginez sa existe VREUN asemenea sofer roman care la intrarea in Ungaria sa dea jos ROvinieta (romaneasca), deci poti s-o vezi in Ungaria afisata pe (mai) toate masinile inmatriculate in Romania, indiferent de faptul ca acele masini se gasesc (temporar) in Ungaria.

 11. Stimate Domnule Victor. Banuiesc ca nu sunteti posesor al unei masini careia sa ii platiti taxele. Daca insa ma insel, va trebui sa va uitati pe geamul masinii dumneavoastra sa vedeti ca nu mai se pune nimic care sa ateste faptul ca ati platit taxa de drum, si in Romanica s-a introdus verificarea electronica!!! Ca sa citez un contemporan de mai sus in speta pe mine, am afirmat faptul ca nu vezi asa ceva in Ungaria si m-am referit, cu riscul de a ma repeta ca aceasta taxa nu exista in Ungaria (iar m-am citat). Nu te duci la benzinarie sa ceri ROvinieta ci VINIETA!!! Deci: nu exista ROvinieta in Ungaria, Austria, aceste tari sunt mai aproape si poate mai circulati pe acolo si veti fi pus in situatia sa platiti taxele de drum si veti cere la ghiseu in orice limba cunoasteti ROvinieta si nu va sti nimeni ce vrei! Poate cu limbajul semnelor stati mai bine si va veti face inteles asa, poate veti arata cu degetul pe afisul cu preturi, treaba dumneavoastra. Inca odata, afirm faptul ca ROvinieta conform DEX este GRESIT. Este asa de greu de acceptat acest lucru? Cred ca am adus argumente clare, logice, pertinente!!! Absons si esoteric? Mhm, cred ca folositi cuvinte mari pentru a ascunde faptul ca sunteti mic!!!

 12. minute: Se pare ca precizarile mele (oricat de redundant mi-as fi permis sa le formulez – TOCMAI pt a preciza cat mai limpede intelesul pe care-l dau EU ideii) TOT nu te determina sa si intelegi din textul meu ceea ce citesti.
  Declar unilateral „sistarea ostilitatilor”.

  P.S.
  1. Cine si-a achitat Rovinieta pt un an intreg in vara trecuta (si cred ca SI in toamna) – adica inainte de „implementarea” verificarii electronice – ARE rovinieta afisata pe parbriz…
  2. Regret ca te-am facut sa-ti pierzi timpul cu cineva atat de mic… (A propos: eu am aproape 60 ani, din care 18 ani de scoala, si am citit la viata mea cateva zeci de mii de titluri (si te asigur ca lectura mea NU s-a limitat numai la titlu), si-mi place sa sper ca am si inteles (si retinut) macar cate ceva din ceea ce am citit. Dumneata?)

 13. Scuzati-mi ignoranta, sunteti si miop pe deasupra? Va biciuiti? Tresariti la auzul numelui Nonora? Cititi mai bine, mai printre randuri mesajele mele, poate va mai linistiti! Probabil va trebui sa introduceti coduri html in mesaje pentru a putea sublinia anumite cuvinte, de la o varsta poate importanta si sensul unui cuvant intr-o propozitie nu mai se poate vedea!

 14. si … ca sa ma bag si eu in discutia voastra …
  despre „rovinieta” gasiti totul pe – evident – http://www.roviniete.ro
  :)))

 15. În toată Europa, se numește vignetă! În România are prefixul Ro de la țară! Cum să-ti cumperi rovigneta în Bulgaria?!! Îți cumperi vignetă pt. Bulgaria! Vedeți și definiția din DEX a ceea ce numiți „vinietă”!

Lasa un comentariu