Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Roți sau Roate

Roți sau Roate
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

S-a întâmplat ca săptămâna asta să mă gândesc mai mult la expresia „a se întoarce cu roțile în sus” și mi-am amintit așa, ca prin vis, că parcă am auzit pe cineva spunând cândva aceeași expresie în forma „s-a întors cu roatele în sus”. Așa că m-am îndreptat spre DEX, gândindu-mă că, poate, forma de plural roate ar fi o formă veche sau regională.

Parțial am avut dreptate. Da, forma de plural roate există și e, într-adevăr, una învechită, dar nu prea are legătură cu treaba aia circulară la care ne gândim prima dată când spunem roată. În schimb, am descoperit că roată se referă și la o „unitate militară cu un efectiv aproximativ egal cu cel al unei companii”.

Sigur, în rest rămâne cum știați – roți este forma corectă de plural pentru orice seamănă cu:

file7381281130673

Citește și:   Ce e bine să știi?

Articole interesante

3 comentarii

  1. Cică:

    roátă1 (cerc) s. f., g.-d. art. róții; pl. roți/(în expr. și) roáte
    Sursa: DOOM 2 (2005)

    Deci nu numai că _are_ legătură cu chestia aia din imagine, ci chiar la ea se referă! Chiar dacă este numai o variantă.

  2. Cicu, m-am semi-pregătit pentru o asemenea intervenție cu formulările „nu PREA are legătură”, respectiv „se referă ȘI la” 🙂

  3. Confuzia vine de la sensurile abstract si propriu ale cuvântului roata. Când ne referim la functionarea unui motor, spunem ca „merge rotund”, adica regulat, respectând ciclurile de functionare. Când spui ca „s-a dat cu rotile în sus, de fapt indici ca s-a rasturnat la propriu. Când spui ca „s-a dat cu roatele în sus”, înseamna ca s-a dereglat ceva într-o funcionare ciclica, de aceea se poate spune „mi-ai dat viata cu roatele-n sus”, adica s-a dereglat rotatia evenimentelor din rutina zilnica si nu se refera deci la roti fizice, ci e pluralul de la rotatie în sens abstract, chiar daca suporta pluralul de „rotatii”. Poate trebuie adaugat pentru o mai mare sugestivitate, exista expresia „roata vietii”, care nu e un obiect fizic, ci desemneaza un ciclu. Este deci vorba despre un omonim, a carui diferentiere de sens se face la plural. Si nu e singurul …

Lasa un comentariu