Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Rochița rândunicii

Rochița rândunicii
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Azi mai facem un sondaj. Câți dintre voi mai știți floarea din imagine cu numele de ”rochița rândunicii”?

2013-06-20 12.42.37

Știu că i se spune și ”volbură”, dar eu prefer denumirea pe care-o știu de mică, de la bunicii mei. Voi ce ziceți? E atât de obscur numele ăsta? E formă populară? E regionalism?

Articole interesante

24 comentarii

  1. Eu o stiu de „volbura”. Mai precis „holbura”.
    Bucovina (la vest de orasul Suceava).

  2. La mine la Bacau are ambele denumiri! Cert este ca nu am mai vazut-o facand flori in ultimul timp.

  3. In Oltenia e ‘rochita randunicii’. Volbura am auzit ff rar.

  4. Eu o stiam de „olbura”, sotia o stie si de olbura si de rochita randunici,suntem amandoi din dobrogea.
    Tema pentru maine – ce diferenta e intre regionalism si forma populara?…

  5. Hm! Ciudat!
    BINEINTELES ca o stiusem si drept „volbura”, dar pana n-am citit articolul nu-mi mai amintisem acest nume, ci numai pe cel de rochita-randunicii (eu ASA-i stiam numele, cu cratima). (Bine, mi-am mai amintit eu si ALT nume, dar pe blogul asta parca-i mai bine sa ne limitam la ACESTE nume ale plantei.

    mariand: Cam orice regionalism este o forma populara (desi EXISTA exceptii: regionalisme atat de raspandite / cunoscute incat si-au gasit drumul catre limbajul cult), dar nu orice forma populara este suficient de… intens utilizata (fie si doar intr-o zona geografica limitata) incat sa poata fi numita regionalism**. (In limbaj cult forma corecta este „ferăstrău”*, „fierăstrău” poate sa reprezinte (CHIAR REPREZINTA) o forma populara, iar „firiz” este un regionalism.)
    * Poate ca nu este cel mai elocvent exemplu cu putinta, dar momentan nu-mi vine in minte – la ora asta – un exemplu mai potrivit***.
    ** Regionlismul mai trebuie sa aiba SI caracteristica raspandirii sale (masive) intr-o regiune limitata, altfel – daca este o forma utilizata de vorbitori raspanditi in multe regiuni – nu mai este regionalim. (La un regionalism trebuie sa poata sa fie precizata si regiunea unde acesta este folosit (in mod popular) cu preferinta.)
    *** Si UITE ca TOTUSI – BA DA: „lubeniţă” (sau „pepene verde”) reprezinta forma culta, in mod popular i se mai spune si „lebeniţă”, iar „harbuz” este un regionalism.
    SI MAI interesant: pe cand „curechi” sau „căpustă” reprezinta multiple forme regionale (din diferite regiuni – in speta Moldova si respectiv Ardeal) pt „varza”, regionalismul „clisă” are intelesuri multiple (diferite) in functie de zona unde este folosit: in Banat / Ardeal inseamna „slănină”, pe cand in Oltenia inseamna „lut”. In mod similar, „şuncă” inseamna in Banat / Ardeal „jambon”, pe cand in Oltenia inseamna „slanina” (nu de oriunde, ci anume (daca bine-mi mai amintesc) de pe BURTA porcului. (Sau de pe spate? Nu mai sunt foarte sigur…) )

  6. Si eu tot de rochita randunicii am stiut in tot acest timp. De altfel, nici nu am fost curioasa despre alt nume, atat de potrivit mi se pare acesta. Stiu ca atunci cand o miroseam imi intra toata pe nari, asta era jocul. Dar pentru ca mi-ati amintit, chiar nu am mai vazut una de mult timp. hm…

  7. Eu stiu si de „rochita randuncii”, dar si de „volbura”. In zona de unde sunt eu (Ialomita), i se spune mai mult volbura. Este intalnita foarte mult pe camp, unde inconjoara diversele culturi ba de porumb, ba de vita de vie, etc si e o adevarata „pacoste”.

  8. Eu o stiu de Rochita Randunicii, sunt din Buzau. Am auzit de volbura, insa nu stiam cum arata

  9. În imagine apare și celebra rucolă (pentru prețioși – rucola). Cine știe care e denumirea ei populară? Hi-hi!

  10. BoB-e, eu nu ma prea pricep la botanica, da’ (din emisiunile culinare de pe posturile tip Discovery) intelesesem ca „rucola” este o ALTA planta decat papadia care apare in imagine, desi frunzele amandurora sunt des si mult folosite pt salata… (Intelesesem – spre ex – ca exista salata din papadie SI rucola. N-ar fi un non-sens sa faci „salata din papadie si papadie”?)

  11. Am avut aceeasi problema pe vremea cand credeam si eu ca e una si aceeasi planta. In urma unei dispute amicale am cautat in dex si am vazut ca nu e; sunt din doua familii diferite, iar acum mai nou se si cultiva rucola.
    Dar, Bob… aia din imagine este intr-adevar c… posteriorul-gainii ! :)))

    Noi, copiii, spuneam rochita-randunicii, dar bunica si mama spuneau volbura sau holbura.

  12. „RUCÓLĂ, rucole, s.f. Plantă erbacee din familia cruciferelor, spontană, acum și cultivată ca salată verde, cu frunze alungite, crestate, ușor amărui și picante, comestibile în salate”
    Așa am găsit în DEX, am văzut că-i spontană, știam, din încercate, că frunzele de păpădie sunt amărui și-am zis că-i același lucru. Poate sunt doar surori. 😀 N-ai răspuns la întrebare, Victore! Sau voi, bănățenii, nu sunteți asa vulgari ca noi, moldovenii?

  13. Deci să nu mai folosesc popoul-găinii în salată și să pretind că am „servit” rucola.
    Și apropo de subiect, tot am flash-uri din copilărie, partea inferioară a florii de holbură era dulce, așa că ar merge-un fresh.

  14. Aaaa, deci asa se explica, Bob? Esti si tu di la Moldova me… iar Victòr din Banat, care cica-i fruncea.
    No, nu-i bai, ca Moldova-i mincea!

  15. Hai (ca sa nu te simti frustrat) sa SI raspund la intrebare (desi consider ca este inutil): eu fac parte dintre cei care nu cunosc denumirea populara a respectivei plante, eu o stiam – pana la raspunsul Tatianei – doar drept „papadie”.

    (Si nu (neaparat) „noi, banatenii” suntem / nu suntem in vreun fel anume – INCLUSIV (spre ex) vulgari – (si printre noi, ca si in oricare alta categorie suficient de cuprinzatoare de persoane (indiferent de criteriul de categorisire – chiar si „dupa loc”) exista fel-de-fel de tipuri de oameni, ca si printre „voi, moldovenii”: sunt FERM CONVINS ca nici voi nu sunteti TOTI vulgari) ci eventual as putea sa fiu / sa nu fiu vulgar / eu personal. Te asigur insa ca eu NU sunt un pudibond, cunosc (si ocazional folosesc – fara prea multa jena*) o gramada de cuvinte si expresii… (sa le zic „obscene”? sa le zic „nerecomandate in limbajul literar”?), dar prefer ca in general (si CU ATAT MAI MULT pe ANUME ACEST blog, avand in vedere atat specificul lui cat si atmosfera / „tonul” / limbajul general) sa ma limitez la un limbaj (macar cat-de-cat mai) decent…)
    * In functie de ocazie / imprejurare, de „anturajul” momentan, de subiectul in discutie, de circumstante etc. (Presupun ca si dumneata te comporti diferit in cazul in care esti (spre ex) in pat cu iubita fata de cazul in care esti cu prietenii la un spectacol (si TOT CU EI – ALTFEL la un „chef”) sau fata de cel in care esti unul dintre „personajele principale” (spre ex orator, sau moderator) (si-mi vine a crede ca si daca esti nu un personaj principal, ci doar un „simplu” participant) in cadrul unei intruniri oficiale (sau macar semi-oficiale – spre ex o sedinta de partid, sau o extragere loto) televizata in direct…)

  16. Mda… AM CONSTATAT cat de vulgar esti DUMNEATA, in calitate de moldovean: te straduiesti sa-ti… „imblanzesti” exprimarea…
    (Crezi ca daca-i zici „popou” „suna” „mai dulce”, e mai „apetisant”? Nu la EXACT ACEEASI parte anatomica faci referire, INDIFERENT de termenul folosit?)

  17. Evident că sună altfel, mai cuminte. Și mai drăguță a fost Tatiana cu „posteriorul” – i-a dat găinii o imagine atletica, gen zumba. 🙂 Deci, clar, cuvântul pe care-l alegi contează foarte mult. Poți fi vulgar (ca mine, mai sus 😀 ), jucăuș, pudibond, prețios sau tehnic folosind diversele sinonime ale păpădiei.
    Hai, nu mai fi dezamagit – o să bem o nefiltrată la Lloyd, pe terasă, și-o să-ți treacă!

  18. Eu as fi zis mai degraba ca exprimarea cu „posteriorul” ii da o imagine NU atletica, ci mai degraba… sa zicem „savanta”.

    EVIDENT ca stiam si eu asta – doar te tachinasem. (Da’ „diverse sinonime” PT PAPADIE, nu pt partea anatomica_care constituie o parte din denumirea populara?)

    Nu ma ispiti in van: imi place tare mult nefiltrata, dar deja dupa prima „administrare” stomacul meu se revolta si imi da arsuri. (TOT e bine ca – tinand cont de varsta mea si de multele betesuguri care o insotesc – nu m-ai invitat la un pahar de lapte caldut…) 😀
    Da’ iti multumesc de intentie, o apreciez de parca s-ar fi si concretizat.

  19. În caz că aruncă vreun pic de lumină asupra subiectului, poza e dintr-un parc bucureștean, deci șansele să fie rucola sunt semnificativ mai mici decât să fie plăntuța cu nume de posterior animal 🙂

  20. Emi, in acelasi fel in care umila papadie, cea buna pt salata, face parte – dupa cum stim – din flora spontana de la noi, este mai mult decat foarte probabil ca SI rucola (eventual o „varianta” nu atat de „rafinata” ca cea comercializata) sa faca parte din flora spontana DE UNDEVA (habar n-am de unde, dar TARE-mi vine a crede ca din zona climaterica temperata, ca la noi). Ai cumva dumneata informatii referitoare la faptul ca aceasta rucola „salbatica” nu ar (prea) creste pe la noi, astfel incat sa fie putin probabil sa fie gasita in vreun parc bucurestean?

  21. VictorCh, dat fiind faptul că eu n-am auzit de rucola și nici n-am văzut-o ”la ochi” până relativ curând (sigur, sigur după 2000, dacă nu cumva chiar după 2010) mă face să presupun că-i mai rară la vedere pe la noi. Așa că, fundamentată sau nu, senzația mea e în continuare că-i mai probabil să găsesc în parcuri frunze de păpădie decât de rucola. Dar e drept că nici nu mă pricep la botanică…

  22. Eu pana acum nu stiu sa fi vazut vreodata rucola (stiind CE anume este). Intrucat si dumneata iti inchei comentariul cu „…nici nu mă pricep la botanică…”, imi permit sa fiu SIGUR ca este MULT mai probabil (aproape cert) SA GASESTI papadie mai des decat rucola, chiar daca in acelasi parc frunzele de papadie ar fi incalcite printre cele de rucola, deoarece – necunoscand-o – probabil ca rucola n-ar fi (in ochii gasitorului neavizat) decat o alta „iarba”, o „buruiana” (fara nume pt cel care n-o cunoaste). (EU cel putin n-as fi in stare s-o recunosc – spre deosebire (EVIDENT) de papadie.)

  23. Eu o stiam drept Rochita Fluturasului 😀 si mereu incercam sa-mi imbrac papusile cu ea. cu toate astea, nu cred ca se poate numi regionalism.. o forma populara mai degraba

Lasa un comentariu