Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Rezoluție

Rezoluție

E început de an, așa că, inevitabil, găsim la tot pasul liste ambițioase de proiecte pentru 2015. Majoritatea își jură iar (a câta oară?) că anul ĂSTA va fi cel în care slăbesc/merg la sală/se lasă de fumat/alocă mai mult timp lecturii/se dezvoltă personal/dedică mai mult timp familiei/pun bazele propriei afaceri etc. Mă întristează mereu că, probabil, cam 1% dintre auto-promisiuni se vor îndeplini, iar resul de 99% se vor recicla (la fel de incert) și la început de 2016.

Mă rog, între noi fie vorba, eu nu cred deloc în povestea asta cu ”de la început de an”, ”de Luni”, ”de pe 1 a lunii” etc. De exemplu, una dintre marile mele realizări s-a pus în mișcare la mijloc de Iunie, într-o zi de Miercuri și singurul motiv pentru care am dus la capăt lupta cu pricina (care a durat mai bine de un an și, într-o anumită formă, continuă și azi, la câțiva ani distanță) a fost simplul fapt că atunci chiar mi-am dorit lucrul ăla cu adevărat.

Însă, e drept, primul pas e întotdeauna să vrei și poate pe unii îi ajută și presiunea unei promisiuni făcute public. În rest, binele meu personal e relativ independent de succesul sau eșecul rezoluțiilor pompoase de astăzi, motiv pentru care evit judecățile de valoare. Dar am o rezervă măricică atunci când vine vorba despre cuvântul rezoluție în sine, pentru că am senzația că-i un pic ”romglezit”. ”Resolution”, părintele împrumutului, se referă la ”decizia fermă de a face sau nu ceva”. Rezoluția românească, în schimb, se referă, conform DEX, la:

  1. hotărâre luată în urma unor dezbateri colective
  2. rezolvare pe care cel în drept o dă unei cereri, unui act etc.
  3. dispariție a semnelor de boală sau a unui proces patologic (în medicină)
  4. desființare retroactivă a unui contract cu executare imediată pentru neexecutarea uneia dintre oblicațiile reciproce ale părților (în științele juridice).

Oricum, putem să zicem că-i ușor discutabil aspectul și poate nici n-are importanță cum îi spuneți, dacă vă țineți de treabă, nu? Noi tot vă urăm succes! Dar poate reușiți să vă faceți listele de planuri cu alt nume 🙂

Lasa un comentariu