Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Remisie sau Remisiune

Remisie sau Remisiune
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Chiar dacă s-ar putea să vă sune ”învechite” cuvintele care se termină în ”-(i)une”, în acest caz particular, remisiune e singura variantă corectă, iar remisie pur și simplu nu există în limba română.

Georgiana, îți mulțumim pentru sugestie!

Citește și:   Jante sau Genţi

Articole interesante

27 comentarii

  1. Remisie nu există (încă…?) în _dicționare_. În http://www.pcfarm.ro/dictionar.php?id=Remisie apare o listă întreagă de prospecte medicale în care _există_ cuvîntul „remisie”.

    Mă tem că e cam ca și cu „emisie” și „emisiune“, cu diferența că mult prea puțină lume chiar are nevoie să deosebească cele două „chestii”.

    Sînt multe cuvinte sau forme care lipsec (mai ales din _dicționare_). Exemplul cel mai recent de care m-am lovit ar fi „inexistența” adjectivului „clipitor”. Ceva ce strălucește este strălucitor, dar ceva ce clipește este… ?

  2. Cicu, am oarece rezerve. Adică nu spun că n-ai dreptate, dar tind să cred că și domeniul ăsta are vârfurile lui și cozile lui. Sau ca să mă exprim mai clar, doar pentru că se folosește, nu pot să fiu convinsă că e și complet justificat. De-ar fi avut măcar o mențiune fugitivă în orice dicționar, poate-poate…

    Însă nu exclud să apară cândva. La urma urmei, știu mediciniști care țineau mult la forma ”tumoră”, iar de la ultimul DOOM încoace e la fel de corect și ”tumoare” și ”tumoră”.

  3. http://dictionar.romedic.ro/remisie:

    Perioada in evolutia unei boli caracterizata prin ameliorarea simptomelor si afectarii diferitelor organe.

    😉

  4. Cicu, nu mă refeream la dicționarele de specialitate. Pentru termenii medicali mai comuni tind să apară și în dicționarele ”generaliste” (?) mențiuni că măcar există 🙂

  5. „…ameliorarea simptomelor…”
    Ameliorare, adica imbunatatire? Asta CE ar vrea sa insemne (practic), ca daca simptomele initiale erau stranuturi si dureri de cap, acuma ma doare capul mai bine si stranut mai voios? Corect nu ar fi fost „ameliorarea starii de sanatate”?

  6. Ah, Victor, bine că mi-ai amintit! De când mă chinui să scriu despre ameliorare și atenuare 😀

  7. @VictorCh: ai și tu dreptate, dar plec de la premisa că e mai degrabă o formă de prudență: capul doare mai puțin, sțrănuturile s-au mai rărit, _dar_ starea de sănătate s-ar putea să fie de fapt mult mai rea, în ciuda faptului că simptomele nu mai sînt atît de vizibile. Simptomele au dispărut, boala… cine știe, mai vedem.

  8. Prudenta este corecta (ai dreptate, diminuarea / atenuarea / imputinarea simptomelor nu inseamna neaparat insanatosire – spre ex unul dintre simptomele stadiului final (terminal) al hipotermiei este disparitia senzatiei de frig), dar exprimarea… Hm! Parca nu prea…

  9. Atentie cu ameliorarea si atenuarea: aceasta din urma poate (in unele situatii) sa reprezinte o ameliorare (deci sa fie de dorit), dar in alte situatii poate sa reprezinte o inrautatire si ar trebui evitata. (Daca nu crezi, intreaba-i pe radioamatori – sau chiar si pe profesionistii domeniului.)

  10. (treaba asta îmi aduce aminte de depresie/depresiune, despre care se discută de niște zeci de ani fără ca depresia să fi intrat în dex.)

  11. doom-ul e dicționar ortografic, nu explicativ. în dex nu e.

  12. cum ar veni, știm să-l scriem corect, dar nu există definiție pentru el. e un cuvînt-fantomă 😀 jur că mă distrează institutul ăsta mai ceva ca Friends.

  13. Nu e DOOM explicativ, dar pe ici, pe colo mai bagă și el câte o paranteză. De exemplu, la depresie au considerat necesară mențiunea ”deprimare”, iar la depresiune – ”formă de relief, criză economică”.

  14. A propos de „depresie” vs „depresiune”, cred ca este interesant de remarcat faptul ca ca (in lipsa prefixului) „presiune” exista si are sens, pe cand „presie” – nu.

  15. @VictorCH: E-n dexonline.ro, și e preluat din Sursa: DOOM 2 (2005).

    Deci e-n DOOM, nu în DEX; vezi http://dexonline.ro/surse.

  16. Pardon! IN SFARSIT am inteles – este-‘n DEXonline, nu si in DEX.

  17. @VictorCh: haios: atît „compresie” cît și „compresiune” sînt în DEX 2009 🙂

  18. Emi, parantezele din DOOM au rostul de a preciza la care sens se aplică forma cu pricina. (De pildă, în cazul cuvintelor cu mai multe forme de plural.) În cazul ăsta trebuia făcută precizarea pentru a nu se crede că forma e valabilă pentru sensul din geografie, de pildă.

  19. v, păi în condițiile astea nu ți se pare că totuși le diferențiază destul de clar o autoritate în domeniu? 🙂

  20. N-am DEX-ul (tiparit). „Compresie” are alt sens decat „compresiune”? („Com-” („con-„) ar putea (spre ex) sa fie prefix cu sensul de „impreuna”.) Daca nu, atunci e TARE aiurea: treci ambele forme ale UNUI cuvant (ambele cu acelasi inteles), in schimb nu treci formele diferite ale ALTUI cuvant (din aceeasi familie) chiar daca la acesta din urma cele doua forme au sensuri diferite, fiecare forma cu intelesul sau.

  21. Completare / corectie: N-am DEX-ul ASTA, din 2009, am unul mult mai vechi – si nici ala nu mi-i la-‘ndemana aici unde sunt.

  22. Emi, poate paradoxal, dar nu, fiindcă doomul nu se ocupă oficial cu sensurile. :(( E o brambureală de mă doare capul.
    *
    Victor, compresie nu e definit în dex, de la el se face direct trimiterea la compresiune.

  23. (și tot din seria „cum ne mai distrăm cu dexul”, azi am aflat – și-am verificat, așa e – că nici bietul raton nu e-n dex 😀 )

  24. Depresia este poate greu de explicat, fiind zeci de mii de diagnostice diferite din sfera aceasta. Asa a fost considerat mai intelept, sa nu o descrie.

Lasa un comentariu