Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Referendum 29 iulie 2012 – i-ai sau ia-i

Referendum 29 iulie 2012 – i-ai sau ia-i

Nu discutăm aici opțiuni politice, dar despre panotaj putem vorbi. Mai ales când arată așa:

Ia-i funcția sau nu, dar ai grijă cum scrii!

De ce e corect ia-i și nu i-ai? Pentru că e o formă contractată a construcției ia lui. Iar când își bagă cratima coada, lui rămâne în forma sa neaccentuată -i, rezultând ia-i și nu i-ai. Totuși, i-ai poate fi o construcție legitimă, dar atunci se referă la cu totul altceva -i este același pronume în formă neaccentuată, dar ai este verb auxiliar (conjugare a verbului a avea). Pe scurt, i-ai e corect în construcții de tipul i-ai adus, i-ai luat, i-ai scris etc. Acolo unde ar putea fi înlocuit cu ai adus lui/ei, ai luat lui/ei, ai scris lui/ei etc.

22 comentarii

  1. Nu se poate asa ceva! nu imi vine sa cred. Astia chiar baga bani in afise si se trezesc cu o greseala atat de usor de evitat?

  2. O fi intenționată, să atragă electoratul din toate straturile :))

  3. Sunt sătulă de panourile electorale, deja sunt prea multe, puse la grămadă. Astfel de greșeli, pe lângă publicitatea exagerată, mă determină să nu merg la niciun referendum, fiindcă nu votez agramați și nici hoți 🙂

  4. Meretith Si daca ai vedea( cum am vazut eu) un afis pe care scrie „nu te DU la vot” in loc de „nu te DUCE la vot”, ce-ai face? Ai proceda conform indemnului agramat ? Parerea mea este sa nu stai acasa DOAR pt. ca sunt niste panouri scrise de niste idioti. Dupa cum stii, desigur, statul acasa( in acest caz) este si el mai mult decat un vot.

  5. E intentionat, a fost singura metoda de’a penetra si siturile de genul.

  6. Reflectă fidel nivelul de educație atât al celor aleși, cât și al unora, (mulți, din păcate) dintre alegători…

  7. Revin cu un îndemn postat cu altă ocazie (și nu neapărat legat de tema în discuție aici): folosiți diacriticele!!! E chiar atât de dificil?!

  8. Din plenitudinea de semne de punctuatie imi permit sa remarc o frustrare nejustificata. Nu toti avem posbilitatea/timpul de a scrie cu diactritice intr-un comentariu unde oricum se intelege.
    E laudabil ca’ti aloci timp pentru asta, dar felul in care arunci cu semne de exclamare si inchei cu „?!’ nu face decat sa te arunce usor in ridicol.
    Parerea mea.

  9. Ah, si referitor la primul cocmentariu, din punct de vedere gramatica nu e virgula dupa „unora”.
    La nivel logic nu o mai comentez, daca zici tu ca fidel se reflecta, asa e.

  10. Cătălin, frustrarea e justificată (dacă vrei, putem să inițiem o corespondență privată pe tema asta). Sunt conștient de faptul că nu toți au posibilitatea de a folosi diacritice, dar sunt convins că mulți nu o fac din simplă comoditate. Nu cred, totuși, că am folosit excesiv semnele de punctuație – ”?!” exprimă neîncredere, iar cele trei semne de exclamație sunt expresia nemulțumirii mele cu privire la neutilizarea diacriticelor.

  11. Da, ai dreptate, Cătălin, virgula aceea mi-a scăpat – mea culpa

  12. Să revenim la subiect: s-a constatat o greșeală, și e lăudabil că există oameni care nu trec indiferent sau neștiutori pe lângă astfel de panouri.

  13. indiferenți, pardon, pentru a nu fi atacat de Cătălin!

  14. Legat de diacritice. După ce te-ai obișnuit o să ți se pară atât de aiurea să vezi text fără diacritie. Nu mă atacați, dar eu n-aș putea să scriu fără diacritice. Mi se pare că mutilezi limba și așa mutilată de „domni” și „doamne” cu pretenții.

  15. Fiecare om e liber să scrie cum dorește, pe internet nu e nimeni obligat să scrie cu diacritice. Există oameni care scriu greșit pe internet, însă nu fac aceleași greșeli și la serviciu sau când au de scris pe foi. Într-adevăr e și comoditatea de vină, dar poți să scrii corect de mână, iar la tastatură să te mai încurci. Nimeni nu e perfect, oricine poate greși când tastează, important e să nu fie abateri grave.
    O persoană care e obișnuită să scrie cu diacritice va scrie repede comparativ cu cineva care nu a învățat încă să le folosească, logic. Fie că scrie cu sau fără diacritice, pentru persoana care e obișnuită nu e o problemă.
    Mie îmi place să scriu cu diacritice, dar prefer să le folosesc în editarea eseurilor, proiectelor. Nu cred că e necesar să le folosim tot timpul și pe internet.

  16. P.S. – De remarcat faptul că și persoanele care critică greșelile altora scriu cu omisiuni de litere sau chiar cu adaosuri, plus semne de punctuație puse greșit, vă dau și exemple: ”primul cocmentariu”, ”text fără diacritie”, ”ca’ti aloci”, ”Meretith” etc. Ideea este că ar fi mai bine să ne uităm la noi înșine înainte să comentăm greșelile altora 🙂

  17. Meredith, nu mă simt atacat, gândește-te că era scris la ora două azi noapte.

  18. Meredith „Mie îmi place să scriu cu diacritice, dar prefer să le folosesc în editarea eseurilor, proiectelor. Nu cred că e necesar să le folosim tot timpul și pe internet.” Daca te referi DOAR la diacritice, nu-i bai. As inclina sa spun ca chiar nu e o problema, mai ales ca unii(eu, de ex.) nici n-au tastatura cu diacritice. Dar daca aperi si cauza celor care scriu fara cratima…s-avem pardon. Ai fi in stare sa scrii MIAU si fara sa te referi la pisica? Mi se pare o scuza de 2 bani „comoditatea” asta. La urma urmei e doar o simpla apasare pe o singura tasta pt. a „produce” o ” – „( la fel ca si pauza dintre cuvinte), nu o combinatie de apasari, ca la ” ( „, de ex . Arinsemnacainnumelecomoditatiisascriucamasa. Nu pot sa-mi imaginez ca scrii „rupemisar” sau „miau mancat”, in afara eseurilor,panseurilor sau proiectelor. Nici macar nu pot sa-mi imaginez ca cineva e „apt” sa scrie vreun eseu,daca „in timpul liber” scrie „miar placea, numi place”, etc. Cratima e DOAR o singura apasare pe o SINGURA tasta. Asa ca las-o incolo de „comoditate”, ca nu ea e de vina. Scuza asta e folosita cu precadere de cei care chiar nu stiu unde si cand sa foloseasca o cratima…P.S. „Parerea mea”, desigur

  19. Doar la diacritice m-am referit când am spus că nu este obligatoriu să le folosim și pe internet. În rest, cum am mai zis în comentariile mele anterioare, nu trebuie să existe abateri grave. Nu zice nimeni că ești prost dacă mai greșești o dată cu o literă, cu un semn de punctuație sau că nu ai știut la momentul respectiv cum se scrie un cuvânt nou pentru tine, important e să înveți și să nu mai faci aceleași greșeli. Cine greșește de două, trei sau mai multe ori deja nu mai e ceva nevinovat, ci prostie pură.
    Din păcate, așa cum s-a remarcat și la probele naționale de bacalaureat, sunt din ce în ce mai mulți tineri care nu știu să scrie corect. Cine să fie de vină? Profesorii, părinții sau ei înșiși pentru că nu au chef să învețe?
    Am o cunoștință în vârstă de 21 de ani care nici acum nu folosește corect cratima, deși l-am corectat de mai multe ori pe messenger, arătându-i cum se scrie. Atunci urma să dea bacalaureatul, era mai mic și, totuși, i-am explicat degeaba. Să vă mai zic cum scria? Exemple: ”ma-ți”, ”ma-m”, va-ți ascuns” etc.

  20. Cunostinta aia a ta, nu cumva e chiar celebrul „guvidu”, de pe aici ? Doamne, fereste-ma de asa cunostinte !

  21. Nu, domnule, nu cunosc pe nimeni de pe acest site.

Lasa un comentariu