Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Profesori și profesori

Profesori și profesori
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cred că am fost printre puținii care n-au optat pentru modulul de psihopedagogie din facultate, dar eu am vrut să fiu 100% sigură că n-am să fiu tentată la un moment dat, prin cine știe ce circumstanțe financiare nefericite, să ajung la catedră. Nu mi-am dorit niciodată să devin profesor și nu cred că aș fi un profesor bun, iar asta nu pentru că mi-ar lipsi neapărat răbdarea sau alte abilități necesare, ci pentru simplul fapt că știu sigur că n-aș face-o din toată inima. Și mă întreb câteodată dacă-și pun suficient de mulți problema așa.

De fapt, am văzut cu ochii mei că pentru unii învățământul e soluția de avarie și o vreme fac asta strict pentru bani, așa mic și chinuit cum e salariul ăla. Ba, mai mult, din inerție, sunt destui care rămân la catedră până la pensie, acri și frustrați că n-au mai schimbat macazul și-și mai varsă oful din când în când pe cei din bănci. Eu, în schimb, mă gândesc mereu că e o meserie cu un grad enorm de răspundere și mi se pare de-a dreptul distructiv să practici asta în termeni de ”ziua trece, leafa merge”. Efectiv modelezi oameni și mentalități și, cine știe, poate chiar și-o vorbă aruncată-n vânt ajunge să schimbe destine. Adică, serios, câți oameni nu dezvoltă aversiuni față de materia X pentru că le-a fost antipatic profesorul? Cred că am pățit asta cu franceza și azi îmi pare rău. Sau pot să vă dau, culmea, un exemplu cu psihologia – dacă nu mi-aș fi dorit cu ardoare să fac asta de prin clasa a VII-a și-ar fi fost să-mi fac o părere bazată strict pe orele din clasa a X-a, astăzi aș fi fost sigur-sigur absolventă de altceva.

Citește și:   A murit Luchi...

Bonus, de câțiva ani pare să fi apărut și specia aia de profesor care-și condiționează notele de la clasă de prezența la meditații și fluxul de bani aferent (de fapt, vreau să cred că am înțeles greșit povestea cuiva care-mi spunea că, mai nou, și-n clasele primare are cel mic de suferit dacă nu merge la ”after-school”-ul învățătoarei).

Însă eu nu vreau să mă gândesc așa la profesori. Port un mare respect pentru breasla asta și cred că, la fel ca-n fiecare domeniu, cei din categoria de mai sus sunt mai degrabă excepții, iar majoritatea își fac treaba destul de bine. Și mai sunt, la extrema cealaltă, oamenii care au cu adevărat har și fac performanță. Despre cei care m-au marcat pe mine v-am mai scris aici, însă astăzi vă scriu asta mai degrabă cu gândul la domnul Mircea Nedea, despre care am aflat aseară:

Articole interesante

2 comentarii

  1. „…profesori […] majoritatea își fac treaba destul de bine.”
    Din pacate nu prea (nu intotdeauna) – nici macar cei interesati si priceputi – incorsetati fiind de prevederile programei (asa cum este aceasta actualmente), regulamentelor si legilor si de manuale… (CUM (Biiip!) sa explici o notiune noua pe baza unei notiuni care urmeaza sa fie studiata ulterior?)

  2. Victor, poate că, uneori, să-ți faci treaba bine înseamnă și să jonglezi cu programa. Altfel, orice mi s-ar spune, insist să cred că cei mai mulți dintre ei își fac treaba bine (sau cel puțin sunt bine intenționați).

Lasa un comentariu