Presupun că în perioada asta sunt mulți tineri care se gândesc la viitorul lor profesional, așadar, dragi absolvenți de liceu cu BAC-ul luat, noi vă urăm succes în continuare! Stați liniștiți, șansele sunt foarte mici să se potrivească socoteala de acum cu realitatea de după următorul pas, așa că orientați-vă spre ceva care vă place și care vi se potrivește, dar rămâneți cu mintea deschisă și mai ales cu ochii deschiși… Spre oportunitățile pe care le veți descoperi pe parcurs.
Referitor la distincția dintre profesie și profesiune, ei bine, lucrurile par aproape la fel de tulburi. În ediția din 1998 a DEX-ului profesie era doar o variantă pentru profesiune, însă ediția din 2009 a confirmat forma folosită mai frecvent, așa că profesiune a devenit varianta, iar profesie forma literară. Teoretic, ambele se definesc astfel: „ocupație, îndeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercită cineva în baza unei calificări coresponzătoare; complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva;meserie”. Însă există și sintagma „profesiune de credință”, adică o „declarație publică pe care o face cineva cu privire la principiile sau la convingerile sale”. Sintagma nu pare să circule și în forma „profesie de credință”, însă câtă vreme DEX consideră profesie și profesiune ca fiind variante diferite pentru același concept, apar în același loc și definițiile.
În schimb, DOOM mai nuanțează lucrurile și menționează clar că profesie se referă la meserie, iar profesiune doar la credință.
Lasa un comentariu