Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Primul debut

Primul debut
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Am citit ieri articolul ăsta și mi-a atras atenția bucățica asta de text: ”era pe punctul de a-şi lansa primul album de debut”. Tind să cred că ”primul album de debut” este un pleonasm, pentru că debutul e, prin definiție, începutul (primul pas) într-o profesiune/activitate sau chiar opera sau lucrarea ce constituie acel început.

Însă m-am mai gândit la ceva… Într-o viață putem să debutăm de mai multe ori. Și poate chiar despre Madonna (căci despre ea era vorba în articol) se poate spune că a debutat de mai multe ori, pentru că în lunga sa carieră a abordat mai multe genuri muzicale. Dar cert e că poți debuta o singură dată pe o nișă.

Voi cum vedeți ”primul debut”?

Citește și:   Prohab sau Prohap

Articole interesante

11 comentarii

 1. Ca și „avansați înainte“ – pleonasm pur și simplu.

  Înclin să cred că textul a fost însăilat în grabă sau n-a mai fost revizuit/revăzut de un corector. Poate că lipsește doar o virgulă sau un cuvînt din ceea ce a vrut de fapt să scrie:

  primul album[, cel] de debut.

 2. Salut,

  Conform DEX,
  DEBÚT, debuturi, s. n. Începutul (primele manifestări, primii pași ai) cuiva într-o profesiune, într-o activitate (artistică, literară etc.); operă, lucrare ce constituie acest început.

  Daca inlocuim, „primul inceput” suna la fel de intrigant. Sa nu mai vorbim de „Prima prima manifestare” care este un pleonasm pur.

  Eu votez pleonasm.

 3. „…debutul e, prin definiție, începutul (primul pas) într-o profesiune/activitate…”
  Precizare: debutul reprezinta de obicei „primul pas” PUBLIC intr-o activitate (dupa oricate „exercitii”. „in particular”), si anume in ACTIVITATE (indiferent daca reprezinta sau nu si o profesie).

  „Într-o viață putem să debutăm de mai multe ori.”
  „Intr-o viata” nu PUTEM, ci SIGUR – DEBUTAM de MULTE ori – incepand cu faptul ca la nastere tragem prima „gura” de aer si scoatem primul „oracait”, apoi sugem pt prima oara etc – si terminand cu faptul ca TOATE activitatile din viata (ORICARE dintre ele) DEBUTEAZA la un moment dat (la un moment dat le infaptuim pt prima oara).

  Daca socotim ca lipsesc doua virgule (sau doua cratime) – dupa „album” si dupa „debut” – textul este „in regula”.

 4. Victor, nu știu de ce, dar mie definiția mi-a lăsat impresia că debutul se referă în speță la aria profesională. Și de asta am spus că putem să debutăm de mai multe ori. Sunt și oameni care-și găsesc vocația repede și-și tot urmează drumul sau oameni cărora li se impune drumul și aleg să nu se mai abată. Ei cred că au un singur debut. În timp ce eu și alții ca mine mergem din aproape în aproape și așa ajungem să debutăm de mai multe ori. Eu sigur am debutat deja în măcar 3 arii 🙂

 5. Emi, daca nu altceva, gandeste-te MACAR la un… sa zicem medic, sau arhitect sau avocat, violonist amator (sa zicem), care – fara a intentiona sa renunte la profesia sa – se prezinta pt prima oara pe scena. Sau la un oarecare care canta pt prima oara karaoke… (Debuteaza nu numai cei care-si fac din reprezentatia in public o profesie – actori, cantareti, regizori etc.)
  (Asta ca sa nu mai mentionez si „Balul debutantelor” din „inalta societate”…)

 6. ASA si este – a ramas un arhaism, amintire a vremurilor cand se considera ca o tanara bine-crescuta nu iese in public ci sta „acasa”, sub supravegherea si indrumarea parintilor, iar „debutul” vietii publice „oficiale” ii era „marcat” de acel bal la care teoretic toata „lumea buna” – in special burlacii eligibili sau/si rudele acestora – luau oficial cunostinta – in cadru festiv – despre existenta, aspectul si „deprinderile sociale” ale proaspat-devenitei tinere (pana deunazi considerata inca a fi copila). Ma indoiesc de faptul ca fenomenul si notiunea care il defineste ar mai fi de actualitate pe oareunde (poate eventual doar la modul pur formal, ca o traditie care – frumoasa fiind considerata – nu este abandonata desi este perimata).

 7. Nimeni nu zice „primul album, de debut.”, ca suna ca „intiiul pas, primul.” asa ca formularea e oricum imbecila (cu virgula au ba) daca urmeaza punct. Daca nu, nu. Primul album, de debut muzical, ca poate fi si in fotografie, tipografie, frizerie sau bacanie, nu mai e o greseala. Mai ai debut in teatru, debut pe scena, debut in teatrul de strada, debut …de debut (na-ti-o franta, ca sa fie nebunia completa).
  Asa ca nu in asocierea primul/debut sta prostia, ci in capul omului, adica in context. Cu corector au ba.

 8. P.S.
  Scuze, uitai, raspunsul la intrebarea ta este : „emotionant”

 9. â din u: „Nimeni nu zice “primul album, de debut.”, ca suna ca “intiiul pas, primul.” asa ca formularea e oricum imbecila (cu virgula au ba) daca urmeaza punct.”
  Poate ca TOTUSI afirmatia ar fi fost oportun sa fi fost „temperata” de o referire la context, care POATE sa justifice o atare exprimare: „primul album, cel de debut” prin contrast cu „primul album mentionat in discutie” sau cu „primul album pe care ti l-am imprumutat” (sau „- pe care l-ai cumparat”), sau „primul pas, intaiul in viata” prin contrast cu (spre ex) „primul pas pe luna”.

Lasa un comentariu