M-am pierdut într-o zi în hăul Internetului. N-aș prea vrea să discutăm despre fondul problemei, pentru că acesta este un spațiu destinat altor probleme și, oricum, am ajuns acolo pentru că mi-a atras atenția ideea de ”poluare cu nutrienți”. Primul meu gând a fost că-i un pamflet, căci aș fi putut să jur că nutrient înseamnă substanță nutritivă. Însă știam prost – nutrient nu există în limba română. Sau, în fine, considerând contextul poluării cu nitrați, nu știu, n-am pretenția că mă pricep, dar cred că e posibil să fie un termen de specialitate (apropo, mi-ar plăcea o confirmare de la cineva mai stăpân pe domeniul cu pricina).
Altfel, în DEX avem în cel mai bun caz nutriment și este sinonim cu ”hrană, alimentație, mijloace de trai”.
Nu mă pricep la poluarea cu nitrați, dar mă tem că iarăși/prea ușor de lași numai pe „mîna” DEX-ului… O căutare pe Google _restricționată la limba română_ întoarce ~13.000 de rezultate pentru nutrient, în diverse contexte (inclusiv http://www.nutrient.ro, http://www.nutrientul.ro, …), 650 pentru nutriment. No comment. (Află și DEX-ul la un moment dat, răbdare… 🙂 )
Unul din linkurile peste care am dat are chiar și o definiție:
[…]
„nutrient” înseamnă proteine, glucide, grăsimi, fibre, sodiu, vitamine și minerale enumerate în Partea A punctul 1 din Anexa XIII la prezentul regulament, precum și substanțele care aparțin sau fac parte din oricare dintre respectivele categorii;
[…]
(http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex:32011R1169), Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, L 304/18,
REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
din 25 octombrie 2011
privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, […]
Cicule, cred ca ar fi fost oportun sa fi inceput citatul NITEL mai devreme: presupun ca inaintea citatului prezentat, textul prezenta o secventa de genul „…in intelesul din prezenta lege…”. (Nu de alta, dar acestia sunt „nutrientii” UMANI. Nici nu e nevoie sa ajung pana la regnul vegetal (unde – bineinteles – cu totul alte substante constituie nutrientii), este suficient sa ma refer la albine sau la colibri. Ba nici macar atata – nu e nevoie nici sa parasesc domeniul mamiferelor: sunt curios CE fel de glucide si fibre consuma (spre ex) ursul polar (sau hrana predilecta a acestuia – foca)…
ioi, Victor, dacă ții musai să deturnezi spre irelevant sensul unei informații, caută dieta ursului polar, să vezi că mai mănîncă și altele, la nevoie, nu doar cărniță de focă. 🙂 nu mai zic de albine și de colibri.
pe bune, Victor? are vreo relevanță, pentru „statutul” de nutrienți, cine-i consumă și cine nu?
„Nutrientii sunt elemente chimice si compusi ai acestora care se gasesc in mediul inconjurator, de care plantele si animalele au nevoie pentru a creste sau supravietui. Prezenta nutrientilor in apa, sol si subsol este normala, poluarea reprezentand incarcarea cu substante nutritive a factorilor de mediu peste concentratiile determinate de mecanismele de functionare a ecosistemelor.
Din punctul de vedere al poluarii, nutrientii care prezinta interes sunt diversele forme ale azotului si fosforului (nitratii, nitritii, amoniul, azotul organic din resturile vegetale sau alti compusi organici si fosfatii).”
termenul pare a nu se suprapune peste ‘nutrimentul’ din dicționarele noastre; primul se referă la compușii organici, al doilea la hrana ca atare. sau așa înțeleg eu definițiile. deci, din nou, cum remarca și Cicu, dicționarele noastre dorm în cizme.
Cicu, ai văzut doar că n-am exclus posibilitatea să fie vreun termen de specialitate. Altfel, în limbaj comun, nici nu m-am întâlnit prea des cu nutrienții. Cred că doar prin articole cu baliverne de dietă sau cosmeticale 🙂
v, fiecare cu hrana lui, nu? 😀
eu zic ca sunteti cam prost informati cu totii…
si chestia e veche… nutriment este forma corecta, iar nutrient inseamna ceea ce urmeaza…
https://dexonline.ro/definitie/nutrient