Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Piropopircăniță

Piropopircăniță
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Eu și Alex, jumătatea tehnică a scri.ro, am copilărit în același oraș. Deci ar fi de așteptat ca cele aproximativ zece străzi care despart blocurile noastre părintești să nu se asocieze cu cine știe ce diferențe de dialect. Doar că eu n-am avut bunici la țară, iar el și-a petrecut mai toate vacanțele de vară din copilăria mică, alternativ, în două locuri de pe lângă Iași. Și, credeți-mă, are în vocabular niște piese regionale care merită toată atenția.

Așadar, nebunia aia de piropopircăniță din titlu nu e nici joc de cuvinte și nici exercițiu de dicție (OK, asta e măcar puțin), ci e un regionalism. Și pentru că nu l-am găsit în dicționar va trebui să mă credeți pe cuvânt că vorbim despre o pasăre (nu, nu știu exact cum arată și nici Google nu mi-a fost de mare ajutor).

Oricum, eu apreciez orice îmbogățire a vocabularul propriu și de asta insist să dau informația mai departe. În plus, ce vă făceați dacă auzeați de piropopircăniță într-o conversație și descopereați că nici DEX nu vă poate ajuta? E? Cu plăcere 🙂

Citește și:   Antonimie sau Antinomie

Articole interesante

10 comentarii

  1. Năzdrăvan cuvînt 🙂

    Sînt tare curios dacă are ceva în comun cu Piroboridava, dava de pe lîngă Galați (https://ro.wikipedia.org/wiki/Piroboridava).

  2. Buna,

    Apropo de cuvinte si vocabular. De undeva din adancurile gandirii doar ce mi-a iesit la suprafata acest cuvant si mi s-a parut curios, fiindca il am de undeva din copiarie insa nu stiam ce inseamna sau daca intr-adevar este un cuvant. Am cautat pe google in dex si nimic. Am dat insa de articolul asta. Singura obiectie insa este ca eu tineam minte acest cuvant sub forma ”parapopircăriță”. Intrebarea este, care este varianta corecta ? :))

  3. Eu il stiu exact asa cum e in titlu. Tot din Iasi, chiar din oras, nu de la tara.

  4. Eu locuiesc în Galați și știu și eu cuvântul PIROPOPIRCĂNIȚĂ. Îl știu de ani și ani ȘI m-a dus întotdeauna cu gândul la o pasăre, dar realitatea e ca nu știu ce înseamnă, nu știu de la cine l-am învățat și mi-a venit întotdeauna în minte doar când a fost vorba de jocuri de cuvinte sau pronunția lor. Zilele astea glumeam cu soțul meu care e englez, punându-l să rostească cuvinte românești. Mi-a venit în minte și acest cuvânt și l-am pus sa-l rostească. Ne-am amuzat amândoi de pronunția lui, am râs copios, dar la un moment dat s-a oprit și m-a întrebat ce înseamnă. I-am zis că nu știu, că e singurul cuvânt din limba română pe care îl folosesc fără a ști ce înseamnă. Abia atunci, după ani de zile mi-a venit în sfârșit ideea de a căuta pe net sensul cuvântului PIROPOPIRCĂNIȚĂ. Nu-l găsesc!

  5. de la bunici de la țară din Vaslui îl știu ca piropopiricăriță, cu accent pe silaba a 5-a

Lasa un comentariu