Tura asta avem doar Eminescu. Știți voi, acel Eminescu ce „nu a murit de moarte bună” pentru că „a avut remuşcări că mulţi oameni s-au sinucis când i-au citit poeziile”. Acel Eminescu ce „vorbea cu codrul despre iubitele lui”, dar care „a fost un luceafăr care luminează şi acum noaptea când nu e lună plină”. Un om căruia „îi plăceau florile albastre, fetele blonde şi luceferii”, dar care nu a avut noroc în dragoste, căci Veronica Micle l-a trădat, „fiind o femeie parşivă şi de aceea Luceafărul s-a supărat pe Cătălina şi a blestemat-o”.
Dar despre Luceafăr s-au scris multe:
- “Luceafărul se duce la demagog, şi nu la demiurg, şi îi cere să-l facă muritor”.
- “Fata de împărat nu se duce în lumea lui Hyperion pentru că îi e teamă să nu răcească”.
- „Cătălina nu avea probleme financiare pentru că tatăl ei era împărat”.
- „Luceafărul dorea să coboare pe Pământ pentru a deveni muribund”.
- „Luceafărul a coborât pe Pământ şi a făcut sex cu aleasa inimii lui. Cătălina l-a iubit şi i-a dăruit un copil din flori, apoi s-au căsătorit”.
- „Luceafărul s-a transformat într-un hipiot şi i-a zis Demiurgului că-l face cântăreţ, să-l asculte toată lumea”.
- „Fata de împărat avea un iubit pe care îl ascundea în spatele oglinzii, în dulap, şi el ieşea numai noaptea”.
- „Luceafărul s-a dus să se întâlnească cu Dumnezeu şi a trecut în zbor prin mai multe ceruri”.
- „Luceafărul ura oamenii din cauza femeilor din codru care iubeau pe alţii”.
Și citind toate astea, aproape îmi vine să apreciez puțină reținere și sinceritate – „mă scuzaţi că nu ştiu să scriu despre Eminescu, dar am fost bolnavă şi am şi scutire”.
Au promovat mai puțin de jumătate și nu mi se pare neapărat o problemă. Dacă ăsta e nivelul, mai bine să vedem realitatea. Doar trebuie să facă cineva și treburile murdare, iar diplomele pe bandă oricum nu ajutau la nimic.
Buna. Am si eu o nedumerire: aud la televizor, şi nu numai, spunându-se la ”europa” ”ieuropa” şi la ”euro” – ”ieuro”. Regula aplicata la el (pronuntăm-”iel”), se aplica si la aceste cuvinte?
Nu. Europa si Euro se pronunta cu E initial curat, ca „Emancipare” sau „Euritmie”.
Multumesc !
Eu am facut scoala acum aprox. 50 de ani , nu mai sunt la curent cu toate modificarile intervenite,cu respect va intreb , acum este corecta pronuntia „iel”in loc de „el” cum era corect pe vremea cand am invatat eu ?
Da…este obligatorie…
mioara, chiar si pe vremea cand „am facut scoala” noi (eu sunt de aceeasi generatie cu dumneata, chiar daca poate nu exact aceeasi varsta / promotie), cuvantul „eu” TOT un fel de „ieu” se pronunta, chiar daca „i”-ul era mai putin pregnant (era mai mult un fel de „e moale”). Drept dovada, pronunta dumneata – si analizeaza CUM ti se pare pronuntia – cuvantul „eu”, pronuntand „e”-ul initial ca in cuvantul – sa zicem – examen (si incearca asta cu cuvantul „eu” in diferite pozitii prin propozitii).