[via Idei]
– „Cetățeanul turmentat este reprezentat în lumea reală de omul obișnuit, adică bețivul român”
– „Misterioase sunt căile scrisorii pierdute”
– „Caragiale era un adevarat miștocar al secolului 17”
– „Putem spune că Caragiale e foarte actual, personajele cu proști și bețivi regăsindu-se în fiecare club de fițe din lumea noastră amară”
– „Cetățeanul turmentat se întreabă „Eu cu cine votez?” la fel ca susținătorii de pahar a lui Băsescu”
– „Acest text nu pare dramatic la prima vedere, dar când ne dăm seama că e plin de zaharișiti și bețivi începe să ne aducă aminte de vremurile noastre și de Băsescu și devine trist”
– „Zaharia Trahanache avea acest nume pus de Caragiale, deoarece se ocupa cu traficul de zahăr. În mod similar, Farfuridi desfășura afaceri cu farfurii, iar Iordache Brânzovenescu rula afaceri cu brânză”
– „După numele lui Brânzovenescu ne putem da seama că acesta era de la țară și avea rădăcini străvechi în cultivarea brânzei.”
– „Posesia unei oglinzi frumoase este foarte importantă în viața unui om”
– „Idealul unui om și toate dorintele sale trebuiesc concentrate spre achiziționarea unei oglinzi stabile și bune”
– „Nici un om nu trebuie sa treacă prin viață fără a avea în folosință măcar o oglindă bună”
– „Oglinda trebuie să fie nelipsită din garderoba oricărui idealist”
– „Când te uiți în oglindă, te vezi pe tine, dar uneori mai vezi și alte lucruri, mobila”
– „Vampirii nu au reflexie în oglindă, deci, conform acestui citat, nu pot fi idealiști”
– „A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă și a avea o oglindă înseamnă a avea un ideal. Niciodata o desincronizare.”
– „Oglindă, oglinjoară, încotro merge această țară? Oglindă, Oglinjoara, nu mai bine plecăm toți afară?”
– „Nu sunt de acord cu acest citat, deoarece Nichita era femeie și se uita mult în oglindă”
– „Se stie că femeilor le place să se uite în oglindă, de aceea Nichita ne îndeamnă idealurile spre achiziția unui astfel de instrument reflectorizant”
– „Personal nu este de acord cu acest citat, deoarece nu sunt femeie ca Nichita să stau să mă cochetez, aranjez și fardez în oglindă ca o matrahulă”
– „Trebuie să ne privim atent în oglindă și să ne întrebăm: Oglindă, oglinjoară, trec și eu bacul în această vară?”
Vic, îţi mulţumim pentru sugestie!
Si asta e viitorul tarii nu?
ultima e crima:))…dar totusi trist ca s-a ajuns la asa nivel…sunt curios daca vreunul a luat bacul:-?…
“Vampirii nu au reflexie în oglindă, deci, conform acestui citat, nu pot fi idealiști” asta e cea mai tare :)))
eu nu cred ca Nichita Stanescu si-a facut operatie de sex :)))) era in totalitate barbat si un poet de exceptie
http://4.bp.blogspot.com/_I1s0xuXNuFY/S60sSXBPg-I/AAAAAAAAAMg/mOBpqYru3dM/s1600/nichita_stanescu_1.jpg
Era un nebun 🙂
Penibil fratilor ..mai bn nu mai scriati nimic decat sa aberati asa ..
Nu ma mira ca multi au picat bacul
Tara te vrea sa fii prost.
Poate acesti copii care au picat astazi bacul , o sa ajunga politicienii de maine.
Ce pot sa spun doar atat multumim acestor oameni care conduc romania pentru tot ce au facut pentru generatia asta. Noi am fost ultimi care am dat capacitatea un examen foarte greu, iar acum tot la generatia noastra li se scoala lor sa schimbe totul, bataie de joc. Domnule Daniel Funeriu ma dezgustati total. Si inca ceva pentru cei care au luat 10 la bac bravo, dar va rog frumos nu mai mergeti la televiziuni si spuneti ca a fost usor in acest an, doar stiti bine cat de greu a fost si dat asa in badjocora acest bac. Cei care fac asa ceva nau unpic de bun simt fata de cei care au picat si nu sunt putini deloc.
*ultimii
*n-au
*un pic
nu se poate, este imposibil asemenea inteligenta pe voi, voi toti scrieti perfect cu tastatura, bravo, ce conteaza acum este opinia fiecaruia nu folosirea corecta a tastaturi. Inteligentilor
*tastaturii
Ba au foarte mare dreptate tinerii scrie lucrurile respective, iar multe dintre asa zisele „perle” sunt infinit mai inteligente decat explicatiile sforaitoare si extrem de subiective a unor paduchi pseudointelectuali, ca pana la urma asta sunt cam toti pasionatii de literatura, filozofie si oricare din domeniile umaniste in general – niste deseuri din lumea „intelectualitatii” care debiteaza numai tampenii extrem de subiective si lipsite de sens, care se mai si plang ca nu-s apreciate si platite suficient!
Revenind la un exemplu, mai precis cel cu Nichita Stanescu si „a avea un ideal inseamna a avea o oglinda”, cam care ar fi rezolvarea subiectului? Una clara, logica si obiectiva, ca ineptii sforaitoare si subiective nu cred ca folosesc nimanui! Afirmatia cu pricina este ea insasi ilogica si stupida! Cum naiba sa fie oglinda un ideal? Sa ce? Sa te vezi in oglinda si sa aspiri la tine insuti? Asta e o cretinatate! Sa vezi pe altcineva sau altceva in oglinda si sa aspiri sa ajungi ca respectiva persoana/la respectivul lucru? Nu cred, nu e prea fericita alegerea termenului „oglinda” intr-un astfel de context…
Asadar astept „desteptii” pasionati de literatura sa vina cu o solutie clara, logica si concisa!
@ics: daca vei cauta o tehnologizare a spiritului uman precum sfertodoctii numiti behaviouristi (sorry, asta erau), atunci afla ca suntem in secolul 21, necum sfarsitul anilor 1880, avem de la psihologia umanista pana la cognitivism n curente mult mai ample, iar in privinta „logicii” de care vorbesti, ea este precara, namely logice de prima instanta.Introdu o abstractie categoriala (termen logic, creat de Aristotel pe care nu stiu in ce masura l-ai citit, asta ca tot vorbesti de logica) si lucrurile iau o alta intorsatura.Strange, right? Wrong.Nichita vorbeste despre asta, numai ca e prea putin citit si inca si mai putin inteles.Si explicatia asta simpla vine de la un novice in ale umanismului, ia gandeste-te cam ce raspuns ti-ar putea da un profesor universitar.Pana la care: da, subiectivim cretin exista, complet de acord, DAR analiza pe text si interpretarea folosesc logica, numai ca o alta logica (intr-o anumita poezie, Nichita vorbeste despre „o alta inima si un alt creier”), namely o logica adaptata categoriei din care face parte.In lipsa adaptarii respective, devii un sprinter care se intreaba de ce nu castiga la maraton, ca doar el e mai rapid decat ceilalti indivizi.
Salut! Departe de a fi un „destept” pasionat de literatura, as avea, de dragul argumentatiei, cateva observatii de facut apropos de comentariul anterior.
Unu: interpretarea semnificatiilor asociate afirmatiei este ulterioara definirii conceptelor. Asadar „idealul” se defineste ca „Reprezentare sau întruchipare a unui tip (aici cu sensul de tipologie) perfect. Scop suprem (și greu de atins) către care tinde cineva în viață sau într-un domeniu de activitate.”, dar si „Scopul suprem spre care se îndreaptă în mod conștient și metodic năzuințele și activitatea creatoare umană în toate domeniile ei, gradul cel mai înalt și mai greu de ajuns al perfecțiunii într-o direcție.”
„Oglinda” este ” Un obiect cu o suprafață netedă și lucioasă de diferite forme, făcut din metal sau din sticlă, acoperit pe o față cu un strat metalic și având proprietatea de a reflecta razele de lumină și de a forma astfel, pe partea lucioasă, imaginea obiectelor”.
„A insemna” se defineste ca „a semnifica, a simboliza” si mai rar „a fi”
Doi: A spune „A avea un ideal inseamna a avea o oglinda” nu este identic cu a spune „Oglinda este un ideal”. E interesant cum cultura contemporana constituie filtrul cel mai important al interpretarii logice contemporane. „A avea o oglinda” nu inseamna neaparat a poseda un obiect fizic, si cu atat mai putin nu inseamna a te privi in el, desi functia primara a obiectului fizic asta este. Lumea contemporana este o lume a imaginilor si a sensurilor simple, de unde prima interpretare asociata unei afirmatii este una de natura vizuala: „un individ se uita in oglinda si se vede pe sine ca reprezentand un/propriul sau ideal”.
Trei: Filosofic vorbind, oglinda reflecta realitatea fiind deci un obiect asociat vanitatii si narcisismului, dar ea mijloceste si o reprezentare a propriei perceptii asupra lumii. Oglinda reflecta imaginea, si deci imaginea perceputa de privitor nu este aceea a realitatii ci reprezinta propria imagine asupra realitatii. Cu alte cuvinte oglinda poate fi interpretata in sens filosofic ca fiind o aluzie la Pestera Ideilor lui Platon.
Astfel una din posibilele interpretari ale afirmatiei mai sus numite ar fi ca a avea un scop suprem in viata inseamna a putea reflecta si interpreta realitatea in raport cu acest scop. Idealul devine filtrul si mijlocul prin care individul percepe ceea ce este in jurul lui, modul in care individul asociaza semnificatii lumii.
….parerea mea….
@Gabi: în locul tău, dacă atâţia oameni mi-ar atrage atenţia că nu scriu corect, nu aş mai comenta şi mi-aş pune nişte întrebări, că totuşi, poate chiar au dreptate. Ai comentat la două postări din câte am citit eu şi la fiecare ai greşeli care nu ţin de scrisul „cu tastatura”. Trecând peste faptul că scrii, eventual, „la” tastatură, aceasta îţi permite să pui şi cratime, şi i-uri acolo unde trebuie.
Mai lasati badjocora.
@Gabi…”Prosti, da’ multi” Cum bine zise Lapusneanu…
„…cultivarea brânzei.” ”
!!!
nu pot sa cred ca avem asemenea perle in tara.am ramas uimita de ceea ce s-a putut scrie.fratilor,mai bine ramaneti repetenti decat sa ne facem tara de ras in halul asta.si asa suntem da ras,hai sa nu cadem de tot.mai bine sa dai foaia goala decat cu aberatiile alea pe ea.serios.luati carti si cititi sa va imbunatatiti vocabularul.imi pare rau dar nici de ras nu este chiar daca pe multi ii bufneste rasul.
cum sa spui,,…cultivarea branzei” sau zaharia ,,facea trafic cu zahar”, ,,farfuridii desfasura afaceri cu farfurii,iar branzovenescu rula afaceri cu branza”… e jenant.TARA TUTUROR POSIBILITATILOR dar nu am crezut ca se va ajunge vreodata aici…
si Nichita Stanescu e barbat unde ati auzit voi ca e femeie…a debutat la sfarsitul anului 1960 cu volumul ,,Sensul iubirii”…,,O viziune a sentimentelor”, ,,Un pământ numit România”, ,,Belgradul în cinci prieteni”…a scris atatea…
Nu inteleg de ce atata comentati de cei care nu stiu…ziceti mersi ca nu sunteti ca ei si ca voi sunteti culti…daca erati culti cu adevarat nu va pierdeati vreemea sa va dati comentarii stupide una altora, ci sa faceti ceva mult mai util decat sa-i criticati pe altii…mi-a sarit tandara kand am vazut kat comentati de Romania si ce tara suntem…dar sa spuneti ca noi dam clasa la multe popoare in multe domenii, tari care totusi sunt inaintea noastra….asta va doare gura sa spuneti, nu?…La MIcrosoft, a doua limba vorbita este romana…la tunul de electroni de la Geneva trei sfert din programatori, fizicieni, eelectricieni erau romani…noi suntem cei care spargem parolele la cele mai mari companii din lume…si tot noi suntem prostii? voi ce ziceti?
Avem studenti eminenti la Harvard, Cambridge si MIT…..Si daca vreti va dau cate exemple doriti cu romani care chiar demonstreaza ca au ceva in capul ala….Asa ca sincer, mai bine mandriti-va ca sunteti romani!….Noi stim de toate si chiar foarte bine! Multe popoare daca ii pui sa faca altceva decat domeniul lui, l-ai lasat in aer….sau nu-i asa?
ba fratilor astia sunt asa de inculti incat scriu tot felu de tampenii….
si normal presa noastra ii mediatizeaza si cand se vad la tv ii spune prietenului „p-asta io am zis-o”.
decat sa dea foaia goala mai bn abereaza putin ca normal noua ne place cat sunt de prosti
Din ciclul; “ai sa dai suma doamna”…
Maria Becic, FSLI, Realitatea, ore 11.45, azi:
” Toata lumea trebuie sa facem”
Lasa ca-l iau la anu…sau la anus…..cu grija si cu rabdare bagi si pumnu-n cur la vrabie apropo de anus….da ce te faci cu putorile astea….lasa ca la anu am auzit ca se dau subiecte usoare (de alegeri lol)….. sa vezi coada la facultati…..:))))))
Va rog din suflet.. NU mai contraziceti pe unul si pe altul, atat timp cat si voi ,la randul vostru faceti greseli….e BATJOCURA ………nicidecum badjocura….:(
Daca tot stiti sa atrageti atentia asupra greselilor de otografie de punctuatie, etc controlati mai intai daca ati scris totul corect…
Ba, mai rau de atat: nici macar ‘badjocura’ nu era ci ‘badjocora’:
Andrei
July 15, 2011 at 9:46 pm
Mai lasati badjocora.
Laura are dreptate.. E „batjocura”, bate+joc, bataie de joc 🙂
Asta spuneam si eu, nu sustineam altceva; doar aratam ca in textul lui Andrei (format din trei cuvinte), era mai rau decat vazuse Laura, asa ca l-am si citat.
Sunteţi idioţi. Eu îl satirizam pe Gabi.
Da, acum am vazut in textul lui Gabi; scuze !
Sunt idiot.
Nu sunt de vina politicienii (imi pare rau sa spun asta 😀 ) ci parintii care si-au lasat copii sa face ce vor ei, nu le mai controleaza temele, nimic. De vina nu este nici programul de lucru, sa ne amintim ca pe vremea raposatului se lucra si sambata, dar cand venea/u parintele/parintii de la munca se facea verificarea la teme, se asculta ce s-a invatat, etc. Degeaba incercam sa gasim alti vinovati, cand ii avem in fata (parintii + copii).
Laura,fac pariu ca ti-ai citit textul de cel putin 3 ori la fel si ceilalti filozofi.De ce veniti sa va laudati cu niste cunostiinte minime de gramatica pe toate site-urile?
@alex – cunoștințe! Fă pariu.
nu am precizat ca sunt specialist in gramatica sau ca am cunostiinte vaste,poate mai fac niste greseli infime si dupa cum observi am scris cunostiinte pentru ca asa stiu ca se scrie dar se poate sa ai dreptate si nu prea mai am chef sa vad daca asa e
„si nu prea mai am chef sa vad daca asa e” să ai.
Să te ajutăm 😀 http://scri.ro/cunostinte-sau-cunostiinte-1597.html
pfoai… voi chiar va irositi timpul cu chestii ca astea(acestea-asa vreau eu sa scriu in ciuda voastra),se pare ca pe site-ul asta(acesta)-parca sunteti de la CNA-am dat doar de niste ipocriti care stau toata ziua pe net sa vada ce a mai aparut nou in gramatica
@Alex chiar nu vreau sa-mi irosesc 30 de sec din viata cu asa ceva
astfel de oameni ar trebui sa posteze pe site:”Nu suntem nici academicieni, nici lingvişti şi nici profesori de română. Nu suntem nici măcar absolvenţi de Litere. Ba chiar formaţiile şi preocupările noastre profesionale se încadrează mai degrabă în segmentul real, tehnic. Totuşi suntem vorbitori de limba română. Poate că mai greşim, poate că ne scapă elemente de fineţe, dar avem o bază bună şi încercăm să facilităm şi altora accesul la acea bază. Aşadar, sugestiile şi comentariile sunt oricând bine-venite, în măsura în care tonul lor este didactic, nu superior!”
Am impresia că-ți irosești mai mult timp ca noi.
daca faceam asta dovada era gramitaca mea perfecta asa cum o aveti voi,dar vad ca nu bagi in seama ultimul meu comentariu,te simti cumva?
alex, nu prea pricep care e problema ta. Eu şi Alex suntem aici pe timpul şi pe banii noştri şi, dacă aşa am avea chef, am putea posta şi poze cu frunze uscate. Nu-ţi place conţinutul site-ului, eşti liber să intri pe orice alt portal! Slavă Domnului că Internetul e practic nelimitat… Şi încă ceva – spre deosebire de CNA care e finanţat din surse bugetare, tu nu contribui financiar la munca noastră, deci nu avem niciun fel de obligaţie să ţinem cont de obiecţiile tale. Dacă ai avea nişte observaţii argumentate raţional, poate că le-am lua în consideraţie. Dar în forma în care comentezi acum, nu pot să îţi spun decât „pa, pa!”.
problema mea e ca sunteti snobi ipocriti…nicidecum cum scrie in nota aia
Ce să zic? Îți doresc să fim noi doi singurele persoane care să-ți fie antipatice în viața asta 🙂
Caragiale in secolul 17? Pai sa-mi spuna mie sau sa scrie cineva asa ceva. Daca as fi profesoara de Limba Romana l-as articula. La nota.
Pentru Gabi. ”nau” se scrie n-au. Tind sa cred ca tu ai copiat la examene. Nu stii sa scrii.
We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with helpful info to paintings on. You have done a formidable job and our entire neighborhood will likely be grateful to you.