Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Pedigree sau Pedigri

Pedigree sau Pedigri
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Grație mărcii de mâncare pentru animale, cunosc de atât de mult timp cuvântul pedigree încât l-am îmbrățișat dintotdeauna ca fiind de-al nostru. Și abia când am văzut scris negru pe alb pedigriu mi-am dat seama că pedigree (citit pedigri) nu e chiar compatibil cu limba română. Așa că împărtășesc și cu voi descoperirea lui pedigri, forma legitimă sub care l-am împrumutat pe englezescul pedigree.

Pedigri = genealogie a unui animal domestic (reproducător) de rasă (mai ales a unui cal de curse); document care arată originea unui astfel de animal.

Citește și:   Iminent sau Imanent

Articole interesante

7 comentarii

 1. Wow! Pedigriu? Suna (si arata) naspa rau! Il stiam sub forma pedigree, nu stiam ca e romanizat si asta, pacat… sunt unele cuvinte care ar merita sa-si pastreze forma originala.

 2. Ca amuzament, intr-o vreme il foloseam si sub forma de gluma, la adresa unui om mai nespalat, mai neingrijit asa… Ziceam: „da, mă, ala e boier mare, are piedigri”( piedi in italiana=picioare).

 3. Doua obiectii si jumatate referitoare la definirea pedigriului (stiu ca este definitia „de dictionar”, critica nu la adresa voastra isi are destinatia, ci are rolul de a informa cititorii):
  – Pedigriul este al unui animal DOMESTIC intrucat pana recent ascendenta animalelor salbatice era necunoscuta. De cand cu programele de inmultire in captivitate a speciilor periclitate se tine (FOARTE strict) SI pedigriul acestora (pt evitarea consangvinitatii).
  – Pedigriu n-au numai caii, nici numai caii si cainii: spre ex pedigriul taurinelor si al pisicilor domestice este FOARTE BINE pus la punct (de MULT timp) (si nu numai al lor).
  – Pedigriul animalului se stabileste / se elibereaza (documentul) la nasterea (sau cel mai tarziu la instrainarea) animalului. CUM ar putea fi determinat atunci daca animalul urmeaza sa fie reproducator sau nu? (Pedigriul prezinta ASCENDENTA animalului, indiferent de eventuala descendenta a sa). Atata doar ca pedigriul isi sporeste mult IMPORTANTA (ulterioara) daca animalul este folosit ca reproducator.
  (Pedigriul unui animal poate influenta hotarator pretul de vanzare al animalului – sau (la reproducatori) taxa de monta. Credeti ca daca un cal / caine de curse – sau un motan pt expozitie sau o vita pt carne / lapte – nu urmeaza sa fie folosit pt reproducere (spre ex pt ca este disponibil material seminal de calitate SI MAI buna) acelui animal nu ii va fi intocmit pedigriul?)

 4. Karmen, ai dreptate. Verificasem doar în DEX, iar acolo pedigri e doar variantă pentru pedigriu. În DOOM2 într-adevăr apare doar pedigri, chiar dacă e consemnat ca schimbare de normă față de DOOM1. Așa că, oficial, acum e corect pedigri, deci am corectat. Mulțumim pentru atenționare!

 5. Asa parca mai merge, desi mie tot pedigree imi place. Si sunt de acord si cu Victòr, dar mi-a fost lene sa scriu atata.

 6. Cu placere! In DEX cele trecute cu v. sunt variante gresite din cate stiam, in timp ce in DOOM sunt trecute si cele in variatie libera admisa.
  Ma bucur ca sunt din ce in ce mai multe postari! Va citesc cu drag.

Lasa un comentariu